Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Varga želá športu viac podpory, záujmu a úspechov

Štvornásobný majster sveta v akvatlone Richard Varga želá celému slovenskému športu v roku 2016 čo najviac medailí, úspechov a podpory zo strany štátu aj jednotlivých zväzov.

03.01.2016 10:00
Richard Varga Foto:
Slovenský reprezentant v triatlone Richard Varga.
debata

Praje si, aby kompetentní ľudia riešili veci okolo športu a športovcov systematicky, nie jednorázovo, resp. nie iba krízovo a nárazovo. Ak to zodpovední dokážu, slovenský šport podľa Richarda Vargu bude rásť do kvality nie iba jeden rok, ale dariť sa mu bude aj dlhodobo.

„Osobne si myslím, že šport na Slovensku sa výkonnostne a úrovňou pomaly posúva hore. A podľa mňa začína prinášať aj pekné výsledky. Takže si želám, nech to takto pokračuje aj v roku olympiády v Riu,“ tvrdil účastník OH 2012 v Londýne, ktorý v týchto dňoch už má istotu účasti aj na olympijských hrách v Brazílii. Práve v súvislosti s augustovou celosvetovou prestížnou akciou vyslovil rodák z Bratislavy aj svoje osobné želanie: „Želám, si, aby mi držalo zdravie. Aby som mal aspoň trošku šťastia v kľúčových chvíľach. To ostatné si už vybojujem sám. Tiež si želám, aby boli ľudia okolo mňa, moji príbuzní, celý rok zdraví. Budem veľmi šťastný, keď to bude minimálne aspoň také dobré, aké to bolo minulý rok,“ konštatoval úspešný reprezentant, ktorý si minulý rok v Chicagu vybojoval štvrtý raz vo svojej kariére titul majstra sveta v akvatlone.

„Minulý rok som to dokázal v najťažšej súťaži v dejinách. Titul majstra sveta si mi podarilo vybojovať v najlepšej a najsilnejšej konkurencii, v akej som kedy v akvatlone súťažil. Navyše, bolo to prvý raz v histórii, čo sa niekomu podarilo získať štvrtý titul majstra sveta v akvatlone. Toto je jedna z vecí, ktorú si v súvislosti s rokom 2015 zapíšem do kroniky mojej kariéry,“ zdôraznil najlepší plavec medzi svetovými triatlonistami, ktorý na svetových športoviskách nezažíval minulý rok iba vydarené okamihy.

„Zlé chvíle boli dobrou skúsenosťou. Z chýb sa treba poučiť. Ak by sa tie minuloročné chyby nestali, nebol by som teraz zasa o niečo múdrejší. Z každého zlého si treba zobrať to najlepšie. Keď sa dokážete poučiť z chýb, môžete isť nahor. Ľudský i športovo,“ tvrdil onedlho 27-ročný Richard Varga (nar. 28. 1. 1989), 20. muž v aktuálnom svetovom renkingu.

„Najťažšie preteky v roku 2015 som zažil na podujatí Svetového pohára v kanadskom Edmontone. Počas nich som riadne vymrzol. Jednoznačne som podcenil zimu. Počas našej súťaže bolo iba šesť stupňov. Nedal som si nič pod dres. Bol som stále v mokrom oblečení. Takže ma tam riadne ‚vyklepalo‘. Zistil som na vlastnej koži, že počasie nemôžem nebrať do úvahy. Bolo to hneď po Riu, kde som počas predolympijského testu pri cyklistike spadol. Mal som narazené rebrá. Bol to môj najhorší výsledok. Vôbec som nerozumel tomu, prečo som tak dopadol. Nerobil som však paniku a o dva týždne po tom nešťastnom Edmontone som opäť bol vo forme. Znova som mal z pretekov dobrý pocit,“ opísal svoje krušné chvíle aktuálne už sedemnásobný najlepší triatlonista Slovenska, ktorý je doma na čele nepretržite od roku 2009.

„Je to pre mňa obrovská pocta. Uvedomujem si, koľko rokov za sebou už som najlepší v našom športovom odvetví na Slovensku. Je to svedectvo aj o tom, že v triatlone nie som žiadnym nováčikom. Už by som mohol konečne urobiť nejaký významný úspech aj v tejto disciplíne, nie iba v akvatlone. Dúfam teda, že sa mi tento cieľ k spokojnosti všetkých podarí splniť v lete v Brazílii,“ reagoval Richard Varga na otázku agentúry SITA o pocitoch, ktoré prežíval pri siedmom dekorovaní za kráľa slovenského triatlonu.

„Budem sa pripravovať v Anglicku a odtiaľ budem chodiť do Španielska na sústredenia. Novú sezónu začnem 9. a 10. apríla prvou súťažou zo seriálu Svetovej série v Gold Coast na Novom Zélande. O dva týždne neskôr budem štartovať v Kapskom Meste, koncom mája pôjdem na ME do Lisabonu, potom 11. – 12. júna sú na programe preteky 5. kola Svetovej série v Leedsi. Tam, kde v Anglicku bývam, bude podujatie svetového významu, ktoré – ak budem zdravý – určite nevynechám. Teším sa aj na preteky Svetovej série, ktoré budú začiatkom júla v Štokholme. Na nich sa mi doteraz zvyklo dariť. Až po Štokholme nastúpim na intenzívnu sedemtýždňovú prípravu na Rio de Janeiro. Sezónu 2016 sme si už dávnejšie rozdelili na tri sedemtýždňové cykly, pričom záverečný tréningový cyklus bude najdôležitejší,“ zdôraznil Richard Varga.

„Momentálne na Slovensku osobného trénera nemám. Druhý rok pôsobím v Anglicku. Tam som v dobrých trénerských rukách. Z tohto hľadiska tento dôležitý post v realizačnom tíme nemusím vôbec riešiť. Keď prídem domov, mám brata, ktorý mi organizuje veci na Slovensku,“ vysvetlil Richard Varga dôvody, prečo si súrodenci Vargovci pri slovenských tréningoch vystačia s vlastnými silami.

debata chyba
Viac na túto tému: #šport #Richard Varga #Nový rok #slovenský šport