Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Svitko verí, že celoročná drina sa mu vyplatí

Nový rok bude tradične vítať mimo domova. Žiadna bujará oslava nehrozí, v hlave už totiž nosí len najbližší ročník Rely Dakar.

30.12.2015 10:00
Štefan svitko, dakar 2016, motorka Foto: ,
Štefan Svitko verí, že po Dakare bude spokojný.
debata

Slovenský motocyklista Štefan Svitko odletel včera do Južnej Ameriky. V Buenos Aires sa v sobotu postaví na štart 37. ročníka slávnej rely. Tridsaťtriročný Žaškovčan doposiaľ štartoval na Dakare šesťkrát, štyrikrát preteky dokončil a trikrát sa umiestnil v elitnej desiatke. Začiatkom tohto roka i tri roky predtým skončil na vynikajúcom piatom mieste.

Teraz veľmi túži po prvej trojke, čím by vylepšil najlepšie umiestnenie slovenského jazda na Dakare, o ktoré sa v roku 2013 postaral štvrtou priečkou Ivan Jakeš.

„Môj sen je rovnaký ako pred rokom. Naposledy to nevyšlo, pokúsim sa o to opäť. Dakarom žijem a verím, že sa mi to raz podarí. V príprave som urobil všetko, čo sa dalo. Každým rokom ju zdokonaľujeme. Uvidíme, na čo to bude stačiť, lebo konkurencia by mala byť najväčšia za obdobie, čo v Južnej Amerike jazdím,“ prezrádza Svitko.

Na štart sa už nepostaví víťaz ostatných dvoch a celkovo piatich ročníkov Marc Coma a ďalší päťnásobný šampión Cyril Despres sa po druhý raz posadí za volant automobilu. Napriek tomu je podľa oboch slovenských zástupcov na Dakare konkurencia stále väčšia.

„Teraz jeden favorit odpadol, ale piati alebo šiesti noví pribudli, všetko majstri sveta v endure. Nie každému síce Dakar sadne, lebo je nevyspytateľný, trvá veľmi dlho a každá chyba stojí jazdca umiestnenie a môže ho aj vyradiť z pretekov. Oni však majú výhodu, hoci budú na Dakare nováčikovia, rely jazdili celý rok,“ vysvetľuje Svitko.

Aby mohol najlepších popreháňať ešte viac ako v predošlých rokoch, snažil sa spolu so svojím tímom Slovnaft Team doladiť aj najmenšie detaily. Po novom bude napríklad spávať v klimatizovanom karavane, vďaka ktorému si môže lepšie odpočinúť aj hneď po príjazde do bivaku a nemusí čakať, kým ustúpia vysoké teploty.

„Ešte by to chcelo fabrický motor, ale k tomu sa žiaden bežný jazdec nedostane. Škoda, lebo maximálna rýchlosť je na trati dôležitá,“ vraví otec dcérky Sofie. Vianočné sviatky si užil v kruhu najbližších, no na Štefana vybehol aj na lyže. „Dúfam, že celoročná drina sa mi vyplatí a po Dakare budem spokojný. Pripravoval som sa aj vo vyšších nadmorských výškach v Tatrách, keďže v Bolívii nás čakajú aj štvotisícovky,“ dodáva.

Trošku ho mrzí, že z itineráru pretekov vypadli trate v Čile a Peru. Piesočné pasáže mu totiž sedia najviac. „Trochu ľahšie etapy nie sú pre mňa zväčša lepšie. No bodaj by to bolo tentoraz naopak,“ vraví.

Jakeš sa zasekol vo výťahu

Druhý slovenský zástupca v súťaži motocyklistov Ivan Jakeš priletel do Argentíny so svojím tímom v zložení Jaroslav Beran, Marián Smyčka a Dick Kvetňanský už v pondelok. Včera sa im prihodila v hoteli nepríjemnosť a po raňajkách sa zasekli vo výťahu. „Jardo sa sťažoval, že nutne potrebuje na toaletu a v tom sme zastali. Zvonili sme a búchali, no nikto nič. Tak Ivan vypáčil výťahové dvere, Majo podržal poistku a povyskakovali sme von,“ priblížil Kvetňanský na sociálnej sieti facebook.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rely #Štefan Svitko #Ivan Jakeš #Rely Dakar 2016