Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tóthov úspech dostihol aj trénera. Nechajte nás dýchať, vraví

Žiare reflektorov sa vyhýbajú. Radšej sa vyhrievajú v úzadí. Víťazstvo, sláva a medaily patria im zverencom. Ich práca je často nedocenená, na úspechoch však majú nezmazateľný rukopis.

19.12.2015 08:00
Matej Tóth Foto: ,
Zľava: Predseda SAZ Peter Korčok, chodec Matej Tóth a v pozadí jeho tréner Matej Spišiak.
debata (1)

Matej Spišiak, Marcel Lopuchovský a Eduard Čordáš. Trio slovenských atletických trénerov, ktorí formujú majstra sveta v chôdzi, bežecký objav tohtoročnej sezóny a nádejnú prekážkarku.

Nedokázal povedať nie

Najlepším atletickým trénerom roka sa stal Matej Spišiak, ktorý má pod svojimi krídlami fenomenálneho Mateja Tótha. Chodecký majster sveta z Pekingu na 50 km sa stal štvrtýkrát v kariére slovenským atletickým kráľom.

„Je príjemné, keď sa vám podarí získať podobné ocenenie. Je to výsledok celoročnej práce. S Matejom sme sa zhodli, že to nerobíme kvôli anketám. V kontexte celej sezóny sa to dalo čakať a vážime si to,“ konštatoval 37-ročný kouč.

Po zisku zlatej medaily na svetovom šampionáte bol slovenský chodec na roztrhanie. „Našťastie, september a október sú prechodné mesiace, v ktorých trénujeme menej. Matej je ten typ, ktorý nikomu nepovie nie. Bolo toho extrémne veľa a už sa musíme koncentrovať na robotu. Keď chceme, aby sme podobné rozhovory absolvovali aj najbližšiu jeseň, treba nás nechať dýchať,“ tvrdí. Veľké mediálne šialenstvo neminulo ani jeho samotného. „Zvýšený záujem som pocítil aj na vlastnej koži. Necítim sa v ňom príliš komfortne a radšej som v úzadí, kde si pokojne môžem robiť svoju robotu,“ dodal.

V príprave na budúcoročnú olympiádu, ktorá bude vrcholom Tóthovej kariéry, nebudú experimentovať. V septembri už absolvovali poznávací pobyt v Riu, v decembri a januári využijú hipoxickú miestnosť v Banskej Bystrici a následne sa presunú na sústredenie do Juhoafrickej republiky. Na jar plánujú tri až štyri štarty na kratších vzdialenostiach (10, 20 km) a po krátkom oddychu začnú záverečnú prípravu v Tatrách a talianskom Livigne.

„Štrnásť dní pred štartom sa presunieme do Brazílie. Nebudeme bývať v olympijskej dedine, ale prechodný stánok si rozložíme v Juiz de Fora, ktoré sa nachádza 180 km od Ria. Na preteky pôjdeme dva až tri dni pred štartom. Systém máme dobrý, veď už dva roky po sebe nám vyniesol medailu. Prvoradé bude zdravie. Keď nám vydrží, budeme môcť kvalitne trénovať. Verím, že nasledujúca sezóna bude úspešná,“ uviedol Spišiak.

Zažiarila ako hviezda z neba

Objavom tohtoročnej sezóny je štvorstovkárka Iveta Putalová. V halovej sezóne 6-krát zlepšila slovenský rekord, pod holým nebom si trikrát posunula osobné maximum. Výkonom 52,18 si získala rešpekt u súperiek.

„Už na začiatku spolupráce som vedel, že to môže byť ten správny typ. Vedel som, že po všetkých peripetiách, ktoré zvládla, môže bežať na úrovni 51,50. Teraz som presvedčený, že môže ísť pod hranicu 51 sekúnd a konkurovať najlepším Európankám,“ vraví jej tréner Marcel Lopuchovský. Pod jeho vedením sa pripravuje už šiestu sezónu. Oproti minulému roku poskočila v ankete Atléta roka o desať priečok.

„Iveta je neriadená strela. Je ambiciózna a má buldočiu povahu. Priznám sa, že som ju nedal do najlepšej trojice. Som striktný a cítil som, že by tam mohla byť Lucia Hrivnák-Klocová. Vážim si totiž jej 13. miesto zo svetového šampionátu. Aj keď štvrtá priečka Ivety na halových majstrovstvách Európy je senzačná. Verím, že toto ocenenie bude pre ňu zadosťučinením a motiváciou do ďalej práce,“ uviedol.

Bežecký tréner Marcel Lopuchovský. Foto: archív Marcela Lopuchovského
Marcel Lopuchovský Bežecký tréner Marcel Lopuchovský.

Jej športová kométa vystrelila naplno v aktuálnej sezóne. „Prvýkrát v živote dostala adekvátne podmienky na trénovanie. V tomto veku už pomaly každého atléta na Slovensku odpisujeme. Ona zažiarila ako hviezda z jasného neba. Šokovala nielen Slovensko, ale i Európu či svet. Tréneri sa ma pýtajú, kde bola doteraz,“ dodal.

Pred týždňom sa navyše dozvedeli potešujúcu správu. Rada Medzinárodnej asociácie atletických federácií zjemnila nominačné kritériá na olympiádu v Riu, čím si v predstihu zabezpečila účasť pod piatimi kruhmi.

„Bol som šťastný, azda viac ako Iveta. Ona to zobrala s ľahkosťou. Je výborné, že sa môžeme pokojne pripravovať. Nechceme sa len zúčastniť, ale aj prekvapiť. Potešujúce je, že po dlhšej dobe budeme mať šprintérku na olympiáde. S umiestnením v prvej pätnástke budem absolútne spokojný,“ prezradil Lopuchovský.

Talent nestačí, nastáva drina

V hlasovaní o najlepšieho mládežníka do 23 rokov triumfovala bežkyňa na 400 m prekážok Michaela Pešková. Pripravuje sa pod odborným dohľadom Eduarda Čordáša, ktorý získal honor najúspešnejšieho mládežníckeho trénera.

Michaela Pešková s trénerom Eduardom Čordášom. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Michaela Pešková, Eduard Čordáš Michaela Pešková s trénerom Eduardom Čordášom.

„Doteraz jej výsledky boli založené na talente a serióznom tréningu. Teraz si to už bude vyžadovať naozaj tvrdú drinu. Neviem, či je na ňu pripravená. V tréningoch je poctivá, ale keď príde zvýšená bolesť, začína mať ťažkosti. Verím, že je to len otázka času a prekonáme to. Za tri a pol roka urobila obrovský pokrok – tréningový i mentálny. Najbližšiu sezónu navyše maturuje a bude mať o starosť navyše,“ povedal Čordáš. Po vlaňajšom druhom mieste na olympijských hrách mládeže si v aktuálnom ročníku vybojovala šieste miesto na juniorských majstrovstvách Európy. Navyše v sezóne vytvorila aj nový slovenský juniorský rekord – 58,02.

„Minulý rok bol výnimočný v tom, že na všetkých vrcholných podujatiach mala vždy ideálne podmienky. Pri tejto disciplíne vietor ovplyvňuje výkon, navyše Miška má okolo 50 kg, čo je značný hendikep oproti silnejším atlétkam. Na európskom šampionáte bežala tri dni po sebe v chlade, daždi či silnom vetre. Doteraz to ešte nezažila. Formu mala, ale potvrdila to až o týždeň neskôr. V tomto roku sa zlepšila o 20 stotín, čo nie je málo. V kútiku duše som čakal ešte viac,“ priznáva jej lodivod.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #atletika #Matej Tóth #Matej Spišiak #Marcel Lopuchovský a Eduard Čordáš