Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pistorius je vrah, rozhodol odvolací súd. Hrozí mu minimálne 15 rokov

Juhoafrický najvyšší odvolací súd rozhodol, že atlét s amputovanými dolnými končatinami Oscara Pistorius sa dopustil vraždy, keď vo februári 2013 zastrelil svoju priateľku Reevu Steenkampovú.

03.12.2015 10:01 , aktualizované: 13:13
Oscar Pistorius Foto: ,
Oscar Pistorius.
debata (2)

Verdikt päťčlennej sudcovskej rady vyniesol vo štvrtok dopoludnia v Bloemfonteine sudca Lorimer Eric Leach s tým, že výšku trestu stanoví procesný najvyšší súd pre severnú časť provincie Guateng v Pretórii, kde odsúdený aj nastúpi na jeho výkon. Leach neuviedol, kedy by sa tak malo stať. „Obvinený jednoducho musí byť vinný z vraždy, pretože strieľal s úmyslom spáchať trestný čin,“ vysvetlil sudca.

Sudkyňa Thokozile Masipová minulý rok vymerala paralympionikovi trest odňatia slobody na päť rokov za zabitie z nedbanlivosti. Obžalovaný vtedy tvrdil, že si Steenkampovú pomýlil s domnelým votrelcom, preto na ňu začal strieľať cez zatvorené dvere toalety svojho domu. Po odslúžení časti trestu ho 19. októbra 2015 prepustili do domáceho väzenia.

O odvolacie konanie požiadala prokuratúra, ktorá navrhla prehodnotenie skutkovej podstaty Pistoriusovho deliktu zo zabitia z nedbanlivosti na vraždu. Žaloba podložila žiadosť o odvolanie argumentom, že sudkyňa nesprávne interpretovala právnickú zásadu „dolus eventualis“. Tá tvrdí, že vraždy sa dopustil páchateľ, ktorý mohol predpovedať, že jeho čin bude mať za následok smrť inej osoby, a napriek tomu tak konal. Odvolací orgán sa s týmto výkladom stotožnil. Leach uviedol, že Pistorius si mal uvedomiť fatálny následok svojej streľby bez ohľadu na to, kto stál za dverami. „Identita obete v tomto prípade nehrala žiadnu rolu,“ konštatoval.

Sudcovská rada mohla sama rozhodnúť, že sa Pistorius dopustil vraždy, čo aj urobila a športovcovi podľa juhoafrických zákonov hrozí minimálne 15 rokov väzenia. V moci sudcov bolo aj zamietnuť odvolanie a potvrdiť Masipovej rozsudok, prípadne nariadiť nové pojednávanie.

Rozsudok v tichosti prijala prítomná matka Reevy Steenkampovej June, Pistorius sa na čítaní nezúčastnil. Jeho rodina vydala iba krátke vyhlásenie: „Právnický tím zhodnotí situáciu a navrhne ďalšie možnosti.“

Leach do svojho prejavu zahrnul aj prirovnanie tragickej valetínskej udalostí k ľudským tragédiám shakespearovských rozmerov. „Mladý muž prekonal zdrvujúce fyzické postihnutie a dotiahol to ako športovec až na olympijské hry. Stala sa z neho osobnosť s medzinárodnou slávou. Stretol sa s okúzľujúco krásnou mladou ženou a úspešnou modelkou. Romantický príbeh sa ironicky skončil na Valentína. Všetko bolo zničené vo chvíli, keď jej vzal život,“ povedal Leach.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Oscar Pistorius #Reeva Steenkampová