Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kanál v Riu nestraší. Cesta k nemu zaráža, tvrdí Beňuš

Videli chudobu, cítili nebezpečenstvo a počuli o prepade. Aj takúto odvrátenú stránku Ria de Janeiro zažila slovenská výprava vodných slalomárov.

01.12.2015 18:00
Matej Beňuš Foto: ,
Istú účasť pod piatimi kruhmi má zo slovenských reprezentantov len Matej Beňuš.
debata

V dejisku budúcoročných olympijských hier absolvovala desaťdňové sústredenie, počas ktorého si zmapovala podmienky a vyskúšala novovybudovaný kanál, na ktorom sa bude bojovať o olympijské medaily.

Istú účasť pod piatimi kruhmi má zo slovenských reprezentantov len Matej Beňuš. Z predolympijských pretekov v Brazílii si zobral dobrú skúsenosť, hoci sa vo svojej kategórii C1 neprebojoval do finále. „Vodnoslalomársky areál bol nádherný. Kanál mi sedel a som s ním spokojný. Videorozhodca mi dal pár minút po dojazde semifinálovej jazdy päťdesiatku. Bez nej by som zvíťazil vo finále o tri sekundy. Zo šiestich favoritov sa do finále nedostali piati,“ konštatoval 28-ročný kanoista.

Len tesne pred príchodom slovenskej ekipy slávnostne otvorili v Riu areál vodného slalomu. „Je to najmenej divoký kanál z predošlých olympiád. Sú tam zákerné miesta, ale celkovo nie je ťažký. Možno aj z toho dôvodu vymýšľajú stavitelia rôzne prekážky,“ dodal Beňuš.

Slovenskí vodáci navštívili aj sochu Krista Spasiteľa či svetoznámu pláž Copacabana. „Dojem z Ria nemám dobrý. Užšie centrum vyzerá normálne, ale inak je tam strašná chudoba a špina. Všade sú samé tehly, plechové strechy a žije tam päť miliónov ľudí. My sme bývali v nákupnom centre. Do areálu sme to mali dvadsať minút autom. Keď boli zápchy, cesta sa natiahla aj na hodinu,“ prezrádza.

Najväčšie obavy mal bratislavský rodák z bezpečnosti a nadmernej vlhkosti. „Hoci tam bolo 35 stupňov, pocitovo mohlo byť aj päťdesiat. V auguste by tam malo byť chladnejšie. Nie je to tam ani príliš bezpečné. Ruskí tréneri nám prezradili, že na semaforoch vykradli dve autá pred nimi ozbrojení muži so samopalmi. Radšej to nebudem hovoriť manželke, aby sa nebála,“ doplnil. Pred tromi týždňami sa im narodil druhý syn Tobias. „Viac mi chýbal dvojročný Simon, keďže mladší zatiaľ stále spinká. Väčšia zábava s ním bude až neskôr. S rodinou som každý deň komunikoval cez skype a teraz si ju konečne užijem osobne.“

Siedme miesto na predolympijských pretekoch obsadili bratranci Ladislav a Peter Škantárovci, ktorí bojujú o miesto v Riu s bratmi Hochschornerovcami. „Prekvapilo nás horúce počasie. Hodinu pred jazdou sa chodíme vždy rozjazdiť, ale tentoraz z nás slnko vytiahlo celú energiu. Väčšinu času sme sa zdržiavali na hoteli, kde sme sa cítili bezpečne. Na kanál sme pre istotu chodili len s visačkami na krku,“ uviedol Ladislav Škantár.

Na súťaži v Brazílii si najlepšie počínali slovenskí kajakári. Jana Dukátová i talentovaný Jakub Grigar obsadili štvrtú priečku a obaja si juhoamerické sústredenie ešte predĺžili.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kanál #vodný slalom #Rio 2016