Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Boží bojovník takmer neprežil pôrod. Teraz zosadil z trónu Klička

Narodil sa predčasne, o takmer tri mesiace. V detstve trpel halucináciami a hoci v ringu víťazil, dlho pôsobil neohrabane. Tyson Luke Fury vystúpil na boxerský Olymp.

29.11.2015 14:52
tyson fury Foto: ,
Boxerský šampión Tyson Fury spolu so strýkom a trénerom Petrom Furym.
debata (3)

V súboji o majstra sveta v superťažkej hmotnostnej kategórii zosadil z trónu Ukrajinca Vladimira Klička.

Tanec, spev a zvesené ruky

Pred dvadsiatimi siedmimi rokmi sa zrodil bojovník. Na svet prišiel s pôrodnou váhou 450 gramov a lekári mu dávali minimálnu šancu na prežitie. „Tomu, že to zvládne, dávali zopár percent,“ vraví jeho otec John. Potomok írskych kočovníkov svojho syna trénoval až do momentu, kým pri krčmovej bitke neprišiel jeho protivník o oko, čím ho odsúdili na jedenásť rokov väzenia.

Tyson už v štrnástich meral úctyhodných 195 centimetrov a to, že narastie do výšky 206 cm a bude vážiť 120 kilogramov predpokladal pri narodení len málokto. Trénerskú štafetu po otcovi prebral jeho strýko Hughie, ktorý vlani zomrel a jeho podobizeň mal britský šampión počas sobotňajšieho večeru v Düsseldorfe vyobrazenú na tričku. „Víťazstvo nad Vladimirom patrí môjmu strýkovi,“ uviedol so slzami v očiach.

K životnému triumfu sa rodák z Manchestru prelúskal viacerými predzápasovými žartmi a sebavedomie nestratil ani počas samotného duelu. Dvanásť kôl v ringu udivoval pohybom a jeho tanečné variácie robili Kličkovi značné ťažkosti. V jednom momente si dovolil zvesiť ruky a na pár sekúnd si ich dať za chrbát.

„Bol som dobre pripravený, ale nedokázal som sa vyrovnať s jeho rozpätím rúk a rýchlosťou,“ konštatoval Kličko, ktorý prehral po jedenástich rokoch a nedosiahol devätnástu úspešnú obhajobu titulov v superťažkej hmotnosti. „Videl som sa v zrkadle a nebol to pekný pohľad. Je to však box,“ podotkol na margo viacerých tržných rán na tvári.

Prelepené ústa strieda Biblia

Nový držiteľ majstrovských opaskov organizácií WBA (Super), WBO, IBF a IBO si v Esprit arene pred 55-tisíc divákmi pripísal 25. víťazstvo. V profesionálnom ringu ostáva naďalej nezdolaný. „S Božou pomocou som pokoril veľkého majstra. Za ostatných šesť mesiacov som v telocvični odovzdal maximum. Nemôžem tomu uveriť,“ rozplýval sa 27-ročný Brit.

Po zápase sa Ukrajincovi ospravedlnil za viaceré uštipačné poznámky na jeho adresu. „Rozprával som hlúposti. Bola to len hra a zábava. Vladimir si skvelý šampión a ďakujem, že si so mnou boxoval,“ dodal. Následne priamo v ringu zaspieval svojej manželke Paris, ktorá mu v deň duelu oznámila, že čakajú ďalšieho potomka. Spolu už majú 6-ročnú dcéru Venezuelu a 4-ročného syna Princa. Mená oboch detí mal Fury napísané na boxerských šortkách.

Pozápasové oslavy a spev Tysona Furyho.

Najväčšiu zásluhu na veľkolepom triumfe má jeho ďalší strýko Peter, ktorý pozmenil jeho boxerskú techniku a zlepšil jeho pohyb medzi povrazmi. „Začali sme spolupracovať pred troma rokmi a prvé štyri mesiace sme pracovali na mojom jedálničku a váhe. Taktiež sme donekonečna pilovali prácu nôh,“ prezradil Fury.

Na verejnosti pôsobí často výstredne, vyhláseniami o dopingu, nenávisti voči homosexuálom či rozprávaní o konci sveta šokuje verejnosť. Borec, ktorý dostal krstné meno po americkom boxerovi Mikovi Tysonovi, si vyslúžil už viacero pokút za svoje veľkohubé vyhlásenia. Pred jedným zápasom dokonca prišiel na tlačovú konferenciu s páskou prelepenou cez ústa.

V súkromí však žije usporiadaným životom, ktorý vychádza zo silnej viery v Boha. „Doma mám jedinú knihu – Bibliu,“ priznáva. A na možnú odvetu s ukrajinským fenoménom ostatného desaťročia poznamenal: „Som bojovník a pred žiadnym súperom neuhnem. Teraz som si prišiel pre titul a čo bude nabudúce je v božích rukách,“ uzavrel.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Tyson Fury