Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bubkovi pred 31 rokmi ukradli sen, on to nechce dopustiť

Ani po 31 rokoch Sergej Bubka nemôže zabudnúť na to, ako ho športoví funkcionári v bývalom Sovietskom zväze obrali o možnosť zaútočiť na zlato na olympijských hrách 1984 v Los Angeles.

13.11.2015 12:30
Sergej Bubka Foto: ,
Sergej Bubka.
debata (4)

Bojkotujúci športovci vtedajšieho východného bloku na čele so Sovietskym zväzom a Československom v Kalifornii chýbali a dnes 51-ročný rodený Ukrajinec na to v rozhovore pre AP spomína takto: "Stále je to bolestivé. Zaplatil som veľkú cenu, lebo som mal obrovskú šancu stať sa olympijským víťazom. Tento sen mi ukradli. Pritom som mal len 20 rokov a necítil som prakticky žiadny tlak.“

Fenomenálny žrdkár, ktorý 35-krát posunul hranicu svetového rekordu, sa stal olympijským víťazom o štyri roky neskôr v Soule, ale ďalšie pokusy mu už nevyšli. Dnes je Bubka viceprezidentom Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF) a nechce pripustiť, aby na črtajúci sa veľký ruský dopingový škandál doplatili aj čestní športovci z tejto najväčšej svetovej krajiny. Napríklad neúčasťou na budúcoročných olympijských hrách v brazílskom Riu de Janeiro. "Nesmú trpieť. Je našou povinnosťou chrániť ich záujmy,“ povedal Bubka.

IAAF sa ocitla pod tlakom po zverejnení správy Svetovej antidopingovej agentúry (WADA), podľa ktorej v ruskej atletike roky funguje štátom sponzorovaný doping na najvyššej úrovni a jeho súčasťou boli viaceré domáce atletické osobnosti. Dvadsaťsedemčlenná Rada IAAF bude v piatok posudzovať návrh na prípadné sankcie voči ruskej strane aj s možnosťou neúčasti atlétov tejto krajiny na OH 2016. Bubka v ňom bude mať dôležité slovo. O situácii okolo ruských športovcov už hovoril aj s novým šéfom IAAF Sebastianom Coeom, ktorý zdolal práve Bubku o 23 hlasov v augustových prezidentských voľbách. Bývalý skvelý britský strednotratiar Coe vyzval ruskú stranu, aby sa vyjadrila k správe vyšetrovacej komisie WADA. Odpoveď očakával ešte do začiatku piatkovej telefonickej konferencie, ktorá má rozhodnúť o ruských sankciách.

"Nečaká nás ľahké rozhodnutie. Uvidíme, čo sa napokon stane, možno pôjde len o dočasnú suspendáciu. Budeme silno tlačiť na ruskú stranu. Ak sa vydajú správnou cestou, olympijské hry v Riu by možno nemuseli byť ohrozené,“ vyjadril sa nejednoznačne Bubka. Z jeho ďalších slov však jasne vyplýva, že sankcie by sa mali dotýkať len tých športovcov, trénerov a funkcionárov, ktorí boli reálne zapletení do dopingového škandálu. "Ak sa ďalšími testami v najbližších mesiacoch preukáže, že ostatní športovci sú čistí, majú voľnú cestu na olympijské hry. Je to ich samozrejmé právo, na ktoré netreba zabúdať,“ dodal Bubka.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Sergej Bubka #OH 1984