Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vargovi dali na krk bronz, až po chvíli správne striebro

Trojčlenná výprava slovenských kulturistov v zostave Adam Cibuľa, Peter Kováč a Andrej Varga vybojovala na 69. MS IFBB mužov v kulturistike a klasickej kulturistike v španielskom Benidorme (5. - 8. novembra) dve strieborné medaily.

10.11.2015 14:15
Andrej Varga Foto: ,
Andrej Varga.
debata

Zaslúžili sa o ne v „klasike“ Andrej Varga v kategórii do 175 cm a kulturista Peter Kováč v hmotnosti do 95 kg. Tretí člen výpravy 51-ročný Adam Cibuľa z Hnúšte v kategórii do 65 kg v konkurencii 19 súperov nepostúpil do 15-členného semifinále.

„Cibuľa prišiel do dejiska MS veľmi dobre pripravený, doplatil však na fakt, že v jeho kategórii do 65 kg sa predstavilo päť pretekárov z Ázie, ktorí pravidelne tvrdia muziku v tejto najnižšej hmotnostnej kategórii. Všetci piati postúpili do semifinále, dvaja z nich aj do finále a Kórejčan aj vyhral túto kategóriu. Adam však na MS nesklamal. Myslím si, že ako trojnásobný dedko svoju kožu nepredal lacno a v 51 rokoch sa so cťou rozlúčil s medzinárodnými súťažami na tej najvyššej úrovni,“ povedal na margo päťnásobného majstra Európy tréner slovenskej reprezentácie v kulturistike Ľuboš Matejíčka.

„Na svetovom šampionáte sa predstavili pretekári z 82 krajín, pričom v každej kategórii súťažilo minimálne osemnásť borcov. Keďže v našej výprave boli iba traja pretekári, ktorí vybojovali dve 2. miesta, s ich vystúpením som nadmieru spokojný. Teší ma, že sme opäť pridali ďalšie ohnivko do reťaze našich medailových úspechov, ktoré sme od roku 1993 dosiahli na MS a ME. Aj vďaka takým osvedčeným borcom ako sú Andrej Varga a Peter Kováč sme v hodnotení krajín obsadili 14. miesto,“ povedal Ľuboš Matejíčka. Z oboch strieborných medailistov ho v Benidorme viac prekvapil Peter Kováč, ktorý bol na svetovom šampionáte vo veku 30 rokov debutantom. V konkurencii 24 pretekárov bolo jeho prioritným cieľom postúpiť do finále medzi elitný poltucet, čo sa mu podarilo. Kováč však aj v Top 6 zabojoval a napokon sa zaslúžene stal vicemajstrom sveta. V doterajšej kariére je to pre neho najcennejší rezultát, z významných podujatí mal dosiaľ v zbierke bronz z vlaňajších ME v španielskej Santa Susanne – rovnako v kategórii do 95 kg.

„Ešte som nevidel z tohto šampionátu žiadne video, takže neviem posúdiť, ako som na pódiu bojoval. Pocitovo som sa dosť trápil, vôbec som sa necítil na medailu. Fakt som nečakal posun na medailovú pozíciu. Mojím cieľom bol postup do finále, teda medzi šesticu najlepších. Musím sa však priznať, že som nečakal ani toľko štartujúcich v mojej kategórii. Súťažil som v konkurencii 24 pretekárov. Už v rozcvičovni pred prezentáciou bolo veľa dobrých borcov, skvele pripravených,“ povedal zverenec trénera Svetozára Pavlíka z Valče.

„Vždy sa dá byť ešte lepší. Treba ešte zlepšiť vrchnú časť tela, aby spolu s nohami, ktoré sú mojou silnou stránkou, celá postava pôsobila symetricky a môžem opäť zabojovať o medailové priečky. Po kom som zdedil pekne tvarované nohy? Nemám ich zadarmo a iba tak od prírody… Od 15 rokov ich tvrdo trénujem. Drepy boli vždy základ, na ktorom som staval. Samozrejme, niečo je v tej mojej postave aj genetika, ale bez tvrdého tréningu a disciplíny v životospráve by som teraz určite nebol vicemajstrom sveta,“ opísal svoje silné stránky 30-ročný rodák z Bojníc Peter Kováč, ktorý žije v Diviakoch nad Nitricou a pracuje vo fitnescentre v Prievidzi.

Aj druhý čerstvý majiteľ striebra z MS 2015 v Benidorme Andrej Varga pri opise svojho úspechu zdôraznil predovšetkým disciplínu v živote i pri športovaní. Vďaka tomu si na minulotýždňovom šampionáte po piatich rokoch zopakoval strieborný úspech z MS v Budapešti. Navyše Varga, ktorý celý rok súťaží, absolvoval všetky podujatia bez prestávky. „Rok som bol takpovediac na rybách, od novembra do novembra som držal prísnu diétu. Nebolo to jednoduché vydržať. Kde treba hľadať základy mojich úspechov? V prezentácii a symetrii postavy. A čo sa týka prípravy, tak jednoznačne v disciplíne a odriekaní, ochote tvrdo drieť a pre svoje sny veľa obetovať,“ zdôraznil rodák z Bratislavy. „Ako som prežíval vyhlasovanie výsledkov? Ani sa nepýtajte. Na pódiu som najskôr dostal na hruď bronzovú medailu. Ocenili ma ako tretieho. Našťastie, hlavný rozhodca do záverečného dekorovania zasiahol, ospravedlnil sa mi, že organizátori sa pomýlili a uviedol, že správne mi patrí striebro… Bola to veľká úľava, keď mi konečne dali tú správnu medailu. Vtedy som sa naozaj veľmi tešil, hoci nezvyknem extra prežívať veľké emócie. Tri dni som nepil vodu, aby som čo najlepšie vyrysoval svaly, takže vtedy som na pódiu mlel z posledného,“ skonštatoval 39-ročný Andrej Varga, ktorý sa na súťažných pódiách s úspechom pohybuje od roku 2008. Jeho snom je byť aspoň raz v kariére majstrom sveta v klasickej kulturistike.

debata chyba
Viac na túto tému: #kulturistika #Andrej Varga