Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ragbisti Nového Zélandu sú po dráme s JAR opäť vo finále MS

Prvým finalistom majstrovstiev sveta v ragby sa stal Nový Zéland. Obhajca titulu zvíťazil v Londýne po veľkom boji nad Juhoafrickou republikou 20:18.

24.10.2015 19:39 , aktualizované: 19:47
ragby, Nový Zéland Foto: ,
Ragbisti Nového Zélandu.
debata

O poslednom súperovi hlavného favorita turnaja sa rozhodne v nedeľňajšom semifinále medzi Austráliou a Argentínou. Finále sa uskutoční na budúcu sobotu.

Juhoafričania, ktorí vstúpili do šampionátu šokujúcou prehrou s Japonskom, v úvode semifinálového zápasu naznačili, že by sa v sobotu mohli postarať o inú senzáciu. Vďaka štyrom trestným kopom bezchybného Handreho Pollarda viedli v polčase 12:7. Nový Zéland síce v 6. minúte vďaka Jeromovi Kainovi položil prvú päťku, ale nič nenasvedčovalo tomu, že by mohol napodobniť drvivé víťazstvo vo štvrťfinále nad Francúzskom 62:13.

V úvode druhého polčasu znížil Dan Carter kopom z hry a v 52. minúte striedajúci Beauden Barrett poslal päťkou All Blacks do vedenia, ktoré ešte navýšil Carter ďalšiou konverziou. Najlepšie platený ragbista sveta prispel k víťazstvu celkovo desiatimi bodmi.

Juhoafričanom sa podarilo zápas ešte zdramatizovať v 69. minúte trestným kopom Pata Lambieho, ktorý vystriedal Pollarda. Novozélanďania však taktickou hrou tesný náskok ustrážili a ako prvý tím postúpili štvrtýkrát do finále majstrovstiev sveta, v ktorom sa budú snažiť o tretí titul po rokoch 1987 a 2011.

„Držali sme ich v hre našou zlou disciplínou. Sťažili sme si to, ale tak to chodí. Na budúci týždeň s tým musíme niečo urobiť,“ povedal novozélandský kapitán Richie McCaw v narážke na šesť trestných kopov, ktoré jeho tím súperovi ponúkol. „Museli sme si siahnuť dosť hlboko, aby sme to uhrali,“ uviedol McCaw.

„Vedeli sme, že s JAR to bude iný zápas a potvrdilo sa to. Hrali naozaj dobre, dostali nás pod tlak a veľmi nám toho nedovolili. Museli sme siahnuť na dno síl a sme na to hrdí,“ povedal jeho spoluhráč Conrad Smith.

Juhoafrický kouč Heyneke Meyer neskrýval sklamanie. „Verili sme, že na nich máme, ale nebolo to tak. Chceli sme, aby naša krajina mala byť na čo pyšná, ale nepodarilo sa,“ vyhlásil Meyer.

Semifinále – výsledok:
JAR – Nový Zéland 18:20 (12:7)

debata chyba
Viac na túto tému: #Nový Zéland #JAR #2015 #MS v ragby