Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kaliská: Neodpisujte nás, stále môžeme prekvapiť

Dvojnásobnej olympijskej víťazke uniká účasť v Riu. Najskúsenejšia slovenská kajakárka Elena Kaliská (43) nepostúpila na majstrovstvách sveta vo vodnom slalome z kvalifikácie.

17.09.2015 17:10
Peking, Elena Kaliská Foto:
Elena Kaliská.
debata

Deň po pretekoch si už vybrusovala škrabance na lodi. „Som sklamaná, moje ambície boli vyššie. Veľkým víťazstvom je, že som sa vrátila po zranení a bojujem o olympiádu,“ tvrdí rodáčka zo Zvolena.

Ako hodnotíte svoje účinkovanie v Londýne?
V prvej kvalifikačnej jazde mi chýbalo minimum, aby som postúpila do semifinále. Druhá jazda je psychicky náročnejšia, keďže z nej postupuje len desať kajakárok. Stačí maličká chyba a už ste mimo, čo sa potvrdilo.

Po troch zo štyroch kvalifikačných pretekov je miestenka do Ria vzdialená. Stále si veríte?
Bojujem o piatu účasť na olympiáde a ešte nie je všetkým dňom koniec. Zatiaľ to považujem za otvorené. Pokiaľ moja šanca žije, nevzdám sa.

Pred sezónou ste absolvovali operáciu chrbtice. Aký bol návrat po zranení?
Mala som trojmesačný výpadok, čo je veľká strata, ktorá sa odzrkadlila vo zvyšku sezóny. Stále som pociťovala značný hendikep. Hoci som na tréningoch robila všetko na sto percent, do súťaže som to nepreniesla.

Ak sa nedostanete do Ria, mohol byť šampionát v Londýne váš posledný?
Nechcem predbiehať. Všetko závisí od môjho zdravotného stavu. Stále túžim pádlovať, lebo tento šport ma baví a napĺňa. Vodný slalom je moja srdcovka. Poháňa ma vpred,. že môžem súťažiť s mladšími a popreháňať ich.

V minulosti ste boli zvyknutá na víťazstvá a medaily. V súčasnosti ste častejšie v poli porazených. Ako to znášate?
Uvedomujem si, že výsledky nie sú podľa predstáv. Mám za sebou ťažšie obdobie a úspech vidím už v tom, že opäť jazdím. Pokiaľ mi vodný slalom prináša radosť, neskončím.

Neobávate sa, že raz budete musieť pádlo zavesiť na klinec?
Raz sa to bude musieť skončiť. Zatiaľ nad tým neuvažujem. Motiváciou je aj budúcoročný európsky šampionát v Liptovskom Mikuláši. Rada by som sa na neho kvalitne pripravila a zaspomínala si na úspechy z minulosti.

Kedy sa skončí éra olympijských víťazov – Michala Martikána, Petra a Pavla Hoschornerovcov a Eleny Kaliskej?
Už sa asi ťažko zopakuje olympiáda v Pekingu, na ktorej sme pre Slovensko vybojovali tri najcennejšie kovy. Ešte by som nás neodpisovala. Hoci už máme svoje roky, stále môžeme prekvapiť. Michal dosahuje skvelé výsledky každú sezónu a mladí s ním musia počítať. Posledné slovo som nepovedala ani ja s Hochšíkmi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Elena Kaliská