Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Toronto sa nebude uchádzať o OH 2024. Skúsi to Budapešť, či Hamburg

Do zápasu o právo usporiadať olympijské hry v roku 2024 napokon nezasiahne kanadské Toronto. Starosta mesta John Tory túto skutočnosť oznámil na tlačovej konferencii a informoval o tom aj predstaviteľov MOV. Prihlášky na zaradenie do procesu výberu je potrebné podať práve do utorka 15. septembra, keď je uzávierka.

15.09.2015 13:44
Rio 2016, olympijské kruhy, ilustračná Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata

O organizátorovi OH 2024 sa rozhodne v roku 2017 v peruánskej Lime. Na zozname kandidátov sú zatiaľ Hamburg (Nem.), Rím (Tal.), Paríž (Fr.), Los Angeles (USA) a Budapešť (Maď.), prví traja menovaní už aj podali oficiálnu kandidatúru na adresu MOV do švajčiarskeho mesta Lausanne.

Toronto usporiadalo v júli 2015 panamerické hry, do ich organizácie investovala krajina „javorového listu“ 2,5 miliardy kanadských dolárov (1,75 miliardy eur). V štáte je dodnes strašiakom dlh Montrealu po olympijských hrách v roku 1976. Podujatie zanechalo „sekeru“ 1,5 miliardy amerických dolárov a mesto ju splácalo tridsať rokov.

Toronto sa o olympijské hry neúspešne uchádzalo už dvakrát. Atlanta dostala prednosť pri voľbe dejiska OH 1996, Peking v súvislosti s OH 2008. „Aby som bol úprimný, netúžim sa zaradiť k starostom, čo prehrali,“ povedal nedávno John Tory.

Odstúpenie Toronta je údajne dobrou správou pre kalifornské mesto Los Angeles, ktoré zostalo jediným zástupcom zo Severnej Ameriky na zorganizovanie najväčšieho športového podujatia o deväť rokov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Toronto #OH 2024