Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Lee Valley Slováci aj o miestenky na olympiádu

Už v stredu sa vo Veľkej Británii začne očakávaný vrchol sezóny vodných slalomárov.

14.09.2015 20:20
Michal Martikán Foto:
Slovenský reprezentant Michal Martikán.
debata

Majstrovstvá sveta v Lee Valley sa uskutočnia od stredy do nedele 16. – 20. septembra za účasti 300 pretekárov z 50 krajín sveta. Súťaže na olympijskom kanáli neďaleko Londýna budú o to zaujímavejšie, že sú zároveň bojmi o miestenky na OH do Ria de Janeiro 2016 pre jednotlivé krajiny. Slovensko reprezentuje 15 vodákov v 12 lodiach. Budú to: Michal Martikán, Alexander Slafkovský, Matej Beňuš (všetci C1 muži), Jana Dukátová, Elena Kaliská, Kristína Nevařilová (všetky K1 ženy), Pavol a Peter Hochschornerovci, Ladislav a Peter Škantárovci, Tomáš Kučera – Ján Bátik (všetci C2) a trio kajakárov Martin Halčin, Andrej Málek, Jakub Grigar. Slovenskí reprezentanti už sú od minulého pondelka v dejisku šampionátu, kde sa pripravujú na vrchol sezóny. Informuje o tom server Slovenského zväzu kanoistiky na divokej vode canoeslalom.sk.

„Počas ostatného týždňa, čo sme sa zoznamovali s kanálom, sme najmä dolaďovali formu. V tréningoch už nejdeme do veľkej únavy, skôr do kvality. Je to už len také čakanie na preteky. Víťaz Svetového pohára v C1 Maťo Beňuš jazdí s ľahkosťou, vyzerá to tak, že je vo forme, kĺže mu to parádne. Bratranci Škantárovci v C2 stále výkonnostne rastú. V posledných troch tréningoch jazdili veľmi dobre. Uvidíme, ako bude postavená trať,“ uviedol tréner Juraj Minčík pre server canoeslalom.sk. Veľká Británia naposledy predtým hostila svetový šampionát v roku 1995. Pre Slovákov bude mať vrcholné podujatie po dvadsiatich rokoch na „ostrovoch“ zároveň príchuť internej kvalifikácie o možnosť reprezentovať Slovensko na OH 2016. Slovenské lode získavajú body na základe konečného umiestnenia v jednotlivých kategóriách. Do výsledného hodnotenia sa počítajú tri najlepšie výsledky zo štyroch nominačných pretekov – už uskutočnené posledné dve kolá Svetového pohára v španielskom Seu d’Urgell a francúzskom Pau, nadchádzajúce MS v Londýne a budúcoročné ME v Liptovskom Mikuláši.

Svetový šampionát sa rozbehne v stredu 16. 9. dvojkolovou kvalifikáciou v kategóriách C2 a K1 ženy. „Najväčším lákadlom sú body do internej kvalifikácie pre olympijské hry, ale bez vyjazdených miesteniek to je málo platné. Triumf na šampionáte je momentálne až na tretej priečke v dôležitosti, ale na druhej strane, každý chce medailu z majstrovstiev sveta,“ dodal Minčík.

Medzinárodný nominačný postupový kľúč na OH v Riu de Janeiro 2016 hovorí jednoznačne. Celkovo sa bude v Londýne bojovať o 56 miesteniek. V kajakárskych kategóriách (K1Ž a K1M) si účasť svojej krajiny vybojuje po 15 lodí, medzi kanoistami 10 lodí a v kategórii deblkanoistov je v hre 16 pretekárskych miest, čiže 8 lodí. Všetky rebríčky sa posudzujú v redukovanom poradí. Celkovo bude v Brazílii súťažiť 82 pretekárov, čiže 70 lodí. Zvyšné miestenky bude možné vyjazdiť na jednotlivých kontinentálnych šampionátoch.

Nominácia Slovenska na MS 2015:

C1M: Michal Martikán, Alexander Slafkovský, Matej Beňuš
K1Ž: Jana Dukátová, Elena Kaliská, Kristína Nevařilová
C2: Pavol a Peter Hochschornerovci, Ladislav a Peter Škantárovci, Tomáš Kučera – Ján Bátik
K1M: Martin Halčin, Andrej Málek, Jakub Grigar

debata chyba
Viac na túto tému: #Kanoistika #vodný slalom #Rio 2016