Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Austrálčania trénujú o polnoci. Nagy preferuje spánok

Najlepší svetoví plavci budú na olympiáde v Riu ponocovať. V neskorých nočných hodinách sa nebudú zabávať v bare či leňošiť v posteli, ale bojovať v bazéne o cenné kovy.

09.09.2015 08:00
Richard Nagy Foto: ,
Slovenský plavec Richard Nagy.
debata

Tradičné raňajšie rozplavby sa uskutočnia od trinástej popoludní a finálové disciplíny odštartujú od desiatej večer. Súťažný plavecký program bude vrcholiť až po polnoci. „Je to riadna zmena a dôsledok vysielacích časov v Amerike. Zvíťazili sponzori a peniaze. Športovci ostali bábkami,“ tvrdí slovenský vytrvalec Richard Nagy.

Finálové časy vyhovujú severoamerickému i ázijskému televíznemu trhu. Fanúšikovia na starom kontinente si na rozhodujúce súboje budú musieť privstať o tretej nadránom. Najsilnejšie plavecké federácie na čele s Austráliou sa najskôr proti nezmyselnému návrhu búrili. Finančné argumenty ich však umlčali.

Hoci do hier ostáva viac ako tristo dní, Austrálčania nenechávajú nič na náhodu. Ich deväťdesiat elitných plavcov sa zúčastňuje päťdňového sústredenie v Canberre, na ktorom simulujú podmienky, ktoré ich čakajú v Riu.

„Potrebujeme získať skúsenosti. Plavci po pretekoch pôjdu na dopingovú kontrolu, tlačovú konferenciu a do postele sa môžu dostať aj o štvrtej ráno. Na osem súťažných dní chceme byť absolútne pripravení,“ uviedol šéftréner Jacco Verhaeren v denníku The Australian. Okrem tvrdého režimu, v ktorom raňajkujú napoludnie a večierku majú o druhej v noci, im monitorujú spánok i dopad pozmeneného príjmu potravy na ich výkon.

„Plávať o polnoci je masaker. Vtedy uprednostňujem spánok. Najneskôr som plával na sústredení v Sierra Nevade o pol desiatej a už by som si to nerád pripomenul. V súčasnosti nemienim skúšať žiadne experimenty, ale tesne pred olympiádou si podobný režim otestujem,“ prezradil Nagy. Pre rýchlejšiu regeneráciu využívajú plavecké esá meditáciu a jógu, čím chcú zabrániť aj užívaniu liekov na spanie.

„Nad jógou rozmýšľam dlhodobo. Počúvam síce rôzne názory, ale asi ju vyskúšam. Hlavne teraz, keď som dokončil školu a mám dosť voľného času. Tabletky na spanie som zatiaľ nepotreboval. Keď budem plávať finále a zaľahnem do postele okolo tretej, budem natoľko vyšťavený, že na ne ani nepomyslím,“ dodal absolvent psychológie na Filozofickej fakulte UK v Bratislave.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #plávanie #Richard Nagy #Rio 2016