Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Danka Barteková ambasádorkou Európskeho týždňa športu

Európsky týždeň športu (EWOS), vyhlásený na obdobie od 7. do 13. septembra 2015, predstavuje novú iniciatívu Európskej komisie na podporu športu a pohybovej aktivity v celej Európe.

07.09.2015 15:20
Danka Barteková Foto:
Slovenská strelkyňa Danka Barteková.
debata

Kampaň bude Európanov inšpirovať k aktivite (#BeActive) nielen v priebehu tohto týždňa, ale počas celého roka. Projekt na Slovensku odštartoval už v pondelok ráno predstavením Dotkni sa hviezd v Košiciach. Informuje o tom server Slovenského olympijského výboru olympic.sk.

"Pohyb predstavuje významnú súčasť nášho života a spája ľudí bez ohľadu na všetky ich rozdiely. Žiaľ, v Európe prevažuje pasívne trávenie voľného času, bez väčšieho pohybu. Podľa prieskumu Eurobarometra až 42 percent ľudí v Európe vôbec nešportuje. Na Slovensku je to 41 percent, pričom, naopak, len 6 percent populácie športuje pravidelne. Preto Európska komisia tohto roku premiérovo vyhlásila projekt Európsky týždeň športu, ktorého cieľom je podpora účasti na športe a fyzickej aktivite a zvyšovanie povedomia o ich početných prínosoch. Tento týždeň je určený naozaj pre každého – bez ohľadu na vek, zázemie či úroveň zdatnosti,“ povedal na pondelkovej tlačovej besede v Bratislave vedúci zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Dušan Chrenek.

Hoci strelkyňa Danka Barteková je v závere prípravy na tohtotýždňové majstrovstvá sveta a má aj veľa povinností ako členka MOV, rada sa stala národnou ambasádorkou EWOS (tým druhým je takisto olympionik, triatlonista Richard Varga). „Hrdo nosím na tričko heslo Európskeho týždňa športu #BeActive. Pri prijatí ponuky stať sa ambasádorkou EWOS som neváhala ani chvíľočku. Teším sa, že SOV vstúpil do tohto projektu veľmi aktívne. Aj MOV vníma ako veľký problém, že veľká časť populácie sa nevenuje aktívnemu pohybu. Deti nám priberajú a treba s tým niečo robiť,“ povedala Barteková.

V projekte EWOS Barteková pôsobí nielen ako národná, ale aj celoeurópska ambasádorka. Európska komisia ju vybrala do desiatky veľkých športových osobností, medzi ktorými sú napríklad slávna britská vytrvalkyňa Paula Radcliffová či dánska tenistka Caroline Wozniacka.

Viceprezident SOV pre olympizmus Vladimír Miller na TB predstavil aktivity, ktoré v rámci projektu Európsky týždeň športu 2015 realizuje Slovenský olympijský výbor. Dve z nich sú už tradičné a konajú sa tretí rok v rade – úspešné výchovno-vzdelávacie predstavenie pre žiakov základných škôl Dotkni sa hviezd a dni otvorených dverí športovísk s názvom Objav svoj šport. Novinka je, že na rozdiel od predošlých dvoch rokov sa tieto aktivity neobmedzujú už len na metropolu, ale konajú sa až v troch mestách – okrem Bratislavy aj v Banskej Bystrici a v Košiciach. Na akciách Dotkni sa hviezd potvrdili tento týždeň svoju účasť známi slovenskí olympionici – čerstvý majster sveta v chôdzi na 50 km Matej Tóth, strednotratiarka Lucia Hrivnák Klocová, kladivárka Martina Hrašnová, strelkyňa Daniela Demjén Pešková či olympijskí medailisti v rýchlostnej kanoistike a čerství majstri sveta v K4 na 1000 m Erik Vlček a Juraj Tarr.

debata chyba
Viac na túto tému: #Danka Barteková #olympijský výbor #Slovenský olympijský výbor #Európsky týždeň športu