Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tóth zaútočí na svetové zlato. Môže to byť pekná sobota, vraví

Keď sa na druhom konci sveta postaví na štart vyčerpávajúceho päťdesiatkilometrového pekla, väčšina Slovákov bude už dávno v ríši snov.

28.08.2015 11:00
matej tóth, chodec, chôdza Foto: ,
Nesmiem počas pretekov podceniť občerstvovanie a osviežovanie. Nechcem, aby sa mi telo prehrialo, vraví chodec Matej Tóth pred štartom na MS v Pekingu.
debata

Matej Tóth si ten svoj možno prežije. Skúsený atlét má pred sebou jeden z najdôležitejších dní v bohatej chodeckej kariére. Na majstrovstvách sveta v Pekingu sa zajtra pobije o medailu zlatého lesku. V ére samostatnosti premiérovú pre slovenskú atletiku.

Prvé kroky na ceste za úspechom urobí nitriansky rodák o pol druhej ráno stredoeurópskeho času. V Číne bude o šesť hodín viac. Do cieľa by mal doraziť pred obedom, keď sa budú teploty v Pekingu približovať k dennému maximu.

„Momentálne presahujú tridsať stupňov Celzia, vlhkosť je relatívne v norme – približne 50 až 60 percent. V porovnaní s horúčavami, ktoré boli na Slovensku pred niekoľkými dňami, to nie je veľký rozdiel,“ referuje 32-ročný atlét z dejiska šampionátu. „Mám za sebou aj jeden dlhší tréning, počasie mi nerobilo žiadne problémy. Napriek tomu nesmiem počas pretekov podceniť občerstvovanie a osviežovanie. Nechcem, aby sa mi telo prehrialo,“ dodáva podľa mnohých expertov najväčší ašpirant na titul majstra sveta.

Veľké očakávania atletickej verejnosti, fanúšikov či seba samého si Tóth uvedomuje. Tlak si však nepripúšťa. „Pred odletom do Pekingu som sa obával, že čas do pretekov mi bude ubiehať pomaly. Stal sa však pravý opak, a tak mám hlavu úplne v poriadku. Verím, že z toho napokon bude pekná sobota,“ vraví s odľahčením o (možno) najväčšom dni v kariére.

Člen banskobystrickej Dukly je vicemajstrom Európy z Zürichu 2014. Jeho maximom na svetových šampionátoch je piate miesto z Moskvy 2013. Na ruských tratiach dominoval Ír Robert Heffernan, ktorý bude patriť k najzdatnejším Tóthovým súperom aj tentoraz. Okrem neho pomýšľa na medailu aj Austrálčan Jared Talent – bronzový z Moskvy a strieborný z olympijských hier v Pekingu 2008 a Londýne 2012.

Naopak, v Číne chýba niekoľko veľkých mien na čele s Francúzom Yohannom Dinizom či Rusmi Ivanom Noskovom a Michailom Ryžovom. „Na medailu môže pomýšľať približne desať chodcov. Ak by mi unikla, bol by som pravdepodobne sklamaný. Možno ma napokon uspokojí iné kvalitné umiestnenie. Múdrejší však budeme až po pretekoch,“ tvrdí trojnásobný Atlét roka na Slovensku (2006, 2013, 2014).

Na rozdiel od iných – zväčša kolektívnych – športov veľkú rivalitu medzi súpermi Tóth necíti. So súpermi si navzájom prajú. „Poznáme sa roky, sme kamaráti. Nikto sa nepozerá na status druhého na základe predštartových tabuliek. Všetci mi želajú veľa šťastia. Ja im takisto. To, že patrím medzi favoritov, na tom nič nemení,“ popisuje Tóth atmosféru niekoľko hodín pred štartom pretekov.

Prianím veľkej slovenskej nádeje je, aby sobota 29. augusta 2015 bola jej výstavným dňom. „Urobil som pre to maximum. Cítim sa vo výbornej forme, adaptácia na nové prostredie prebehla bez problémov. Na preteky sa naozaj teším. Dávam si pozor na denný režim, šetrím energiu, zodpovedne pristupujem k strave. Viac urobiť naozaj nemôžem. Všetko ostatné je len v rukách vyššej moci,“ vraví. Nech teda Tóthovi na pekinských cestách praje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Matej Tóth #chodec #Rio 2016