Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Máme na viac, vravel Linka po najlepšom čase

S jazdou boli nespokojní, no zároveň im dodala viac sebavedomia. Denis Myšák, Erik Vlček, Juraj Tarr a Tibor Linka si v piatok doobeda vybojovali na majstrovstvách sveta v rýchlostnej kanoistike v Miláne v K4 na 1000 m priamy postup do finále.

21.08.2015 17:30
Denis Myšák, Erik Vlček, Juraj Tarr, Tibor Linka Foto:
Slovenský štvorkajak Denis Myšák, Erik Vlček, Juraj Tarr a Tibor Linka na MS v rýchlostnej kanoistike postúpil priamo do finále.
debata

Slovenskí kajakári vyhrali druhú rozjazdu veľmi tesným rozdielom, v čele idúcich Portugalčanov predbehli až na posledných metroch pred cieľom.

V zajtrajšom finále (o 11.51) zabojujú o medaily, no najmä o olympijské miestenky. Účasť v Riu 2016 si vybojuje desať najrýchlejších lodí, maximálne sedem z nich však môže byť z Európy.

„Je veľmi dobré, že už máme dve isté finálové jazdy – v K4 aj K2. V rozjazde som nebol spokojný so štartom, ale chlapcov som vopred upozorňoval, aby nevyskočili, lebo ich môžu diskvalifikovať. Dlho mali nízku frekvenciu záberov. Išli silovo. V závere však dokázali zrýchliť. To, že sme vyhrali, aj keď jazda bola roztrasená a nie úplne vydarená, by mohlo byť dobré znamenie,“ zhodnotil jazdu tréner Peter Likér.

Aj najúspešnejší slovenský kajakár v histórii MS Vlček bol s jazdou nespokojný. „Katastrofa. Nebola hodná ani tréningovej. Vo finále pôjdeme určite lepšie. Vieme, že dokážeme v záverečných tristo metroch zrýchliť. Keby sme začali neskôr, tak Portugalčanov nepredbehneme,“ priznal 33-ročný Komárňan.

Súhra len nedávno zloženého štvorkajaka sa zlepšuje každou spoločnou jazdou. Nebude mu chýbať semifinálová, ktorej sa vyhli víťazstvom v rozjazde?

„Boli sme pripravení na obe alternatívy. Ďalšou jazdou by sme získali opäť nejaké spoločné skúsenosti. Takto je to však bezpečnejšie, lebo v semifinále sa môže stať čokoľvek, aj keď ste favorit,“ reaguje Vlček.

Háčik Myšák videl rozdiel medzi portugalskou a slovenskou loďou najlepšie. Hoci mal súper dlho navrch, stále veril, že koncovku zvládnu. „Boli výrazne pred nami, ale záver sme trénovali a vieme v ňom stiahnuť náskok súpera. Bolo to tesné,“ vraví najmladší člen posádky, ktorý neskrýval predštartovnú nervozitu: „Erik s Ďuro ma upokojovali. No skôr ma to ešte viac znervózňovalo. Nakoniec som sa s tým však dobre vyrovnal.“

Slováci dosiahli v rozjazdách najrýchlejší čas, vďaka čomu by mali mať vo finále lepšiu dráhu. „Nie vždy je to výhoda. Niekedy sa ide ľahšie z bočných dráh,“ reaguje Linka.

Dvadsaťročný Šamorínčan, ktorého v Miláne povzbudzuje fanklub z rodného mesta, nemal, na rozdiel od Myšáka pred pretekmi trému. „Samozrejme, cítil som zodpovednosť, ale bolo to úplne v pohode. Jazda nebola najlepšia – neboli sme to my. Máme na viac. Som najmä rád, že sme sa vyhli semifinále, v ktorom hrá veľkú úlohu psychika. V sobotu si oddýchneme fyzicky aj psychicky.“

V Miláne sa v piatok viac usmievali už aj slovenské kajakárky. Martina Kohlová si najprv v K1 na 200 m vybojovala postup do semifinále a potom spoločne s Ivanou Kmeťovou v neolympijskej disciplíne K2 na 200 m postúpili priamo do finále.

„Dvojstovka je naša obľúbená disciplína a postup do finále bol náš jasný cieľ. Trochu sme sa však aj šetrili, lebo v sobotu nás čaká najdôležitejší štart na šampionáte,“ upriamila Kohlová pozornosť na sobotňajšie B-finále v K2 na 500 m.

Slovenky totiž stále nestratili šancu na olympijskú miestenku. Budú však potrebovať aj pomoc súperiek. Do Ria ich môže posunúť, keď si kajakárky z kádvojok vybojujú olympijské miestenky aj v štvorkajakoch (do úvahy prichádza šesť takýchto lodí).

„Musíme zabojovať o čo najlepší výsledok. Chceme B-finále vyhrať. No ostali nám tam silné súperky z Bieloruska, Rakúska, Belgicka a Kazachstanu. Stále v miestenku veríme. Na dvestovke si trúfame aj na medailu. No myslieť na ňu budeme až po päťstovke,“ doplnila Kmeťová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba