Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Usain Bolt alebo Justin Gatlin? To je otázka víkendu na MS

Usain Bolt alebo Justin Gatlin? To je najčastejšia otázka pred úvodným víkendom na majstrovstvách sveta v atletike v Pekingu. Slávny Jamajčan alebo kontroverzný Američan? Alebo úplne niekto iný? Jasno bude v nedeľu večer, kedy je na programe finále pretekov na 100 metrov. Vrchol šampionátu.

21.08.2015 14:56
justin gatlin, Foto: ,
Američan Justin Gatlin.
debata

Bolt sa vracia na miesto, kde pred siedmimi rokmi na olympiáde zahájil zlaté medailové ťaženie. Na veľkých šampionátoch odvtedy neprehral, ​​chýba mu len zlato na stovke z MS v Tegu 2011. Tento rok tak famózny nebol, od začiatku sezóny sa potýkal so zraneniami, ale manko vraj dohnal a nebojí sa pred jediným súbojom roka hovoriť s novinármi a uistiť ich o svojej forme.

„Bude mať so mnou veľké problémy,“ vyhlásil na adresu Gatlina svetový rekordman, šesťnásobný olympijský víťaz a osemnásobný majster sveta, ktorý v Pekingu oslavuje 29. narodeniny. „Chcem bežať za 9,6,“ mal jasno Bolt. „Som v dobrej forme, záverečná príprava sa vydarila,“ uviedol po prílete do Číny.

Gatlin sa v Pekingu zahalil rúškom mlčania. Na oficiálnu tlačovú konferenciu amerického tímu neprišiel, nedostali sa k nemu ani zámorskí žurnalisti. Podľa mnohých sa chce vyhnúť dotieravým otázkam na doping, lebo pred súbojom o najrýchlejšieho muža planéty sa skôr než výkonnosť riešia jeho dva dopingové prípady z minulosti.

Tridsaťtriročný Američan drží na stovke štyri najrýchlejšie časy sezóny, na dvojstovke dva. A tento rok behá najrýchlejšie v kariére, aj keď ho prvýkrát chytili s dopingom už v roku 2001 a druhýkrát o päť rokov neskôr.

„Podľa papierov by mal vyhrať, ale ja by som Usaina neodepisoval,“ nechal sa počuť bývalý svetový rekordér Maurice Greene, teraz v Pekingu komentátor Eurosportu.

Gatlin porazil Bolta len raz zo siedmich prípadov v kariére v behu na 100 metrov, ale posledné dva roky neprehral. „Keby som si mal teraz tipnúť, kto vyhrá, tak stavím na Justina,“ pripustil Greene. „Ale Bolt drží svetový rekord a posunul šprint tam, kam nikto pred ním. Bude dobre pripravený, teším sa,“ vyhlásil bývalý americký šprintér.

Stometrový súboj má byť duelom duše atletiky. Vyhrá čistý Bolt alebo dvakrát potrestaný Gatlin, ktorý mal mať podľa pravidiel doživotný zákaz činnosti? Túto otázku si kladú všetci odborníci. Keď bude triumfovať Američan, poškodí to atletiku, v posledných týždňoch zmietanú dopingovými škandálmi?

Rozbehy a medzibehy nie, ale semifinále napovie, ako by mohlo finále dopadnúť. Bolt sa vždy vedel pripraviť na veľké preteky, visí nad ním gloriola ničiaca psychiku súperov. „Každý na svete bude na ten duel zvedavý,“ myslel si Greene.

„Počúvam od všetkých, že musím vyhrať pre atletiku,“ nechal sa počuť Bolt. „Ale na svete preteká mnoho skvelých atlétov, ktorí nikdy nemali pozitívny test na doping. Je na každom, ako pomôže atletike,“ uviedol Jamajčan.

„Ja chcem vybojovať ďalšie tri zlaté medaily,“ vyhlásil.

Lenže prácu bude mať nielen s Gatlinom, lebo rýchlejšie než on tento rok bežali jeho krajania Asafa Powell, Američan Trayvon Bromell, Keston Bledman z Trinidadu ale aj Francúz Jimmy Vicaut. A Boltov najlepší výkon roka 9,87 vyrovnal aj ďalší Američan Tyson Gay. Všetci majú šancu na stupne víťazov. A za nimi ďalší. Tento rok hneď 25 z nich bežalo pod 10 sekúnd.

Stovka v Pekingu ale bude len o dvoch mužoch. Usain Bolt alebo Justin Gatlin?

debata chyba
Viac na túto tému: #Usain Bolt #MS v atletike #Justin Gatlin