Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zákon o športe mieri do finále, platiť by mohol od januára

Prijatie nového zákona o športe smeruje do finále. Medzirezortné pripomienkové konanie sa skončilo a na budúci týždeň v stredu by návrh mohla prerokovať vláda Slovenskej republiky, informoval na štvrtkovej tlačovej besede predseda Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Peter Pellegrini.

20.08.2015 12:45
Danka Barteková Foto: ,
Strelkyňa Danka Barteková, členka pracovnej skupiny, ktorá pripravila návrh zákona o športe.
debata

„Ambíciu predložiť ho na jeseň sme avizovali začiatkom leta a naďalej trvá. Dostali sme obrovské množstvo pripomienok, nielen obyčajných, ale aj zásadných. Pracovná skupina spoločne s odborníkmi, ktorí na zákone pracovali, sa spolu s legislatívnym odbornom ministerstva školstva s väčšinou vyrovnala. Pokračujeme v napĺňaní našich cieľov a sľubov, aby sme od 1. januára 2016 mali na Slovensku po mnohých rokoch nový zákon o športe. Do financovania vnesie viac transparentnosti, do fungovania jednotlivých zväzov a klubov väčší poriadok, zjednotí niektoré stanovy, funkcionárov, orgány a konania v jednotlivých zväzoch. A v neposlednom rade utvorí priestor, aby sme do športu mohli naliať viac peňazí,“ podotkol Pellegrini. Pôjde o veľkú zmenu v slovenskom športe, ktorá sa v uplynulých rokoch neudiala. Jedným z mnohých cieľov návrhu je motivovať aj súkromný sektor, aby investoval do športu.

„Parlament bude o návrhu rokovať na dvoch schôdzach, pravdepodobne o ňom záverečne bude hlasovať, ak všetko dobre pôjde, v novembri tohto roka. Máme ešte dostatočný časový priestor, aby sme zmysluplné návrhy, ktoré vzídu z diskusie, ešte vedeli implementovať. V zákone sa ešte udejú zmeny, bude sa kreovať počas rokovania vlády a následne parlamentu,“ doplnil Pellegrini.

Prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik si pochvaľoval, že športové zväzy sa počas rokovaní začali počúvať a rešpektovať. „Nehovorili sme o futbale, hokeji, lyžovaní, hádzanej. Hovorili sme o športe. Funkcionári, čo v ňom pôsobia 20, 30 či 40 rokov, mali možnosť zjednotiť športové hnutie a urobiť dobrý zákon. Ja si za posledných dvadsať rokov nepamätám takúto aktivitu. To, že oni dnes majú výhrady, je úplne normálne. Je to kolízia kultúr, my chceme byť štandardnou inštitúciou v štandardnej Európe. Chceme viac peňazí, preto sme začali od seba. Musíme si najprv urobiť poriadok, zadefinovať mechanizmy, kontroly a potom môžeme žiadať spoluúčasť na úrovni členského. Je dôležité, že predseda NR SR sedí na našej strane. Verím, že bude robiť všetko, aby základné princípy zákona boli jeho súčasťou. Keď to tak nebude, budeme chodiť za ním a pýtať sa, prečo sa to nestalo,“ poznamenal prvý muž slovenského futbalu.

Strelkyňa Danka Barteková, členka pracovnej skupiny, ktorá pripravila návrh zákona o športe, kvituje mnoho pozitív, ktoré prináša. „Po dlhom čase reagujeme na to, čo skutočne potrebuje slovenský šport. Nielen to, že nový zákon zosystematizuje šport, nielen to, že prinesie postavenie profesionálneho športovca a právnu ochranu zo strany zákona, nielen to, že športovci konečne budú mať zakotvené, že sa môžu podieľať na vedení vo svojich zväzoch prostredníctvom členstva v zasadnutiach a výkonných výboroch. Športovci, medzi ktorých patrím aj ja, budú mať, verme, od 1. januára zákon, ktorý bude fungovať. Verím, že sa zjednotíme a zaslúžime si naliatie financií do podvyživeného športu“, povedala Danka Barteková.

debata chyba
Viac na túto tému: #zákon o športe