Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vlček: Sobota je najdôležitejší deň. Rozhodne o všetkom

Vlani zažiarili na majstrovstvách sveta v Moskve ziskom dvoch zlatých medailí. V K2 triumfovali Erik Vlček s Jurajom Tarrom na olympijskom kilometri i na polovičnej trati.

19.08.2015 13:00
Juraj Tarr, Erik Vlček, ME, Račice Foto: ,
Slovenskí reprezentanti Juraj Tarr (vľavo) a Erik Vlček na stupňoch víťazov.
debata

Mladší z dvojice Vlček priznáva, že momentálne nemajú v kádvojke také vysoké ambície. Lepšie sa cítia v štvorkajaku s Denisom Myšákom a Tiborom Linkom. „Čakanie na preteky je vždy najťažšie. Už sa ich nevieme dočkať. Chceme, aby to bolo celé za nami. Najmä úspešne,“ tvrdí 33-ročný kajakár z Komárna. MS rýchlostných kanoistov sa v Miláne začínajú už zajtra.

Do štvorkajaka si k vám prisadli dvaja dvadsaťroční mladíci. Osviežilo vás to?
S Ďurom sa ešte necítime starí a ani sa k chalanom nesprávame ako starí fotrovia. Chlapci medzi nás bez problémov zapadli a na svoj vek sú vyspelejší než väčšina ich rovesníkov. Vedia, čo chcú dokázať. Trénujú naplno a nemajú žiaden problém s disciplínou ani morálkou. Tibor je spoločenskejší, viac otvorený. Denis bol spočiatku uzavretý do seba. Potrebuje ľudí lepšie spoznať, aby ich k sebe pustil. Inak je to pohodový chalan. Na oboch sa mi páči, že dajú na naše rady a nie sú tvrdohlaví. Štvorkajak je dobre zložený. Každý presne vie, aká je jeho úloha. Máme spoločný cieľ. Momentálne máme v štvorkajaku vyššie ambície než v debli.

Na šampionáte máte jednoznačný cieľ…
Samozrejme, chceme vybojovať miestenky na olympiádu do Ria. Ak by sa nám to aj v K2 nepodarilo, ale K4 zvládneme, nič to na situácii nezmení. Získali by sme totiž štyri miesta, čo je teraz dôležitejšie. Preto, ak by sme si mali vybrať, v ktorej disciplíne uspieť, zvolíme štvorkajak. Finále K2 je na programe v sobotu ráno a semifinále K4 až okolo obeda. Z toho vyplýva, že sobota je najdôležitejší deň. Buď nám všetko vyjde podľa plánov alebo sa to celé pokazí.

Prečo sa v debli s osvedčeným parťákom necítite ideálne?
Necítime sa v lodi tak komfortne ako vlani. Ďuro je na tom dobre, ale mne sa zatiaľ nepodarilo načasovať formu, ako by som si predstavoval. Necítim sa tak, ako by som sa mal a chcel pred takými dôležitými pretekmi. Možno som si ešte potreboval v posledných dňoch pred šampionátom oddýchnuť a atmosféra v Miláne ma nakopne. Už sa mi stalo, že som šiel na preteky s takýmito pocitmi a dopadlo to výborne. Zároveň poznám aj opačný prípad, keď som sa cítil vo výbornej forme a nič z toho nebolo. Tréningové časy v porovnaní s medzinárodnou konkurenciou hovoria teraz v prospech K4.

Ako ste strávili dni pred odchodom na MS?
V pondelok aj v utorok sme ešte šli na vodu, aby sme sa nedostali do útlmu a nestratili cit. No jazdili sme už len raz denne a voľnejšie. V požičaných lodiach. Dnes už budeme trénovať na dráhe v Miláne.

Vlani ste si veľmi pochvaľovali sústredenie v Szolnoku. Vyšlo aj teraz podľa vašich predstáv?
Áno. Opäť sme tam mali skvelé podmienky na prípravu. Výhodou bolo, že sme tam teraz boli štyria. Nemuseli sme vyhľadávať sparingpartnerov a pridávať sa k iným skupinám. Vedeli sme sa v singlovkách ťahať navzájom. Mohli sme si tréningy prispôsobovať sami sebe, čo je plus. Vyšlo nám aj počasie a vyhli sa nám zdravotné problémy.

Vynechali ste nedávne majstrovstvá Slovenska v Piešťanoch. Nechceli ste si zasúťažiť a dostať sa do pretekárskeho rytmu?
Niekomu vyhovuje dobre si zasúťažiť, urobiť si akoby simulovaný víkend z majstrovstiev sveta s množstvom štartov. No my sa vieme správne vyhecovať aj na tréningu. Keby boli majstrovstvá Slovenska v inom termíne alebo by sme to mali bližšie, určite by sme ich nevynechali. No museli by sme veľa cestovať a bolo by to asi na úkor únavy.

Kto z vašej štvorice je momentálne najrýchlejší v singli?
Na kilometri alebo aj kratších úsekoch najlepšie vyzerá Tibi Linka. Momentálne som asi najslabší článok ja, čo nasvedčuje, že sme v lodi ozaj vyrovnaní. Ďurovi aj Denisovi to tiež ide veľmi dobre, no Tibi urobil v ostatných týždňoch najväčší progres.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rýchlostná kanoistika #Erik Vlček #Juraj Tarr #majstrovstvá sveta v rýchlostnej kanoistike