Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Pistorius čaká na slobodu. Prokuratúra mu to chce ešte sťažiť

Na piatok avizované prepustenie telesne hendikepovaného juhoafrického atléta Oscara Pistoriusa z väzenia môže naraziť na vážny problém.

17.08.2015 17:42
Oscar Pistorius Foto: ,
Oscar Pistorius pred súdom plakal.
debata

Žalobcovia zasadzujúci sa o prísne potrestanie svetoznámeho bežca s amputovanými časťami nôh za zabitie svojej priateľky Reevy Steenkampovej z nedbanlivosti už vypísali tlačivo, v ktorom žiadajú o vyjadrenie najvyšší juhoafrický odvolací súd.

Ak prokuratúra s odvolaním uspeje a dosiahne zmenu rozsudku na vraždu, môže sa Pistoriusov trest predĺžiť na 15 rokov odňatia slobody, čo je spodná sadzba. Odborníci na juhoafrické právo tvrdia, že kauza sa môže ťahať aj dva roky.

Registrátor na súde Pavel Myburgh povedal, že potrebné dokumenty z prokuratúry boli odoslané na odvolací súd štyri dni pred očakávaným prepustením trestanca do domáceho väzenia. V piatok 21. augusta uplynie presne desať mesiacov od Pistoriusovho nástupu na výkon trestu. Aj po možnom opustení väznice však zostane pod kuratelou úradu pre nápravnovýchovné služby.

Sudkyňa Thokozile Masipová minulý rok rozhodla, že Pistorius sa dopustil zabitia z nedbanlivosti a vymerala mu trest 5 rokov odňatia slobody s možnosťou skoršieho prepustenia. Následne však ešte v decembri vyjadrila súhlas s postupom hlavného prokurátora Gerrieho Nela a odporučila jeho podnet postúpiť najvyššiemu odvolaciemu súdu.

Žaloba podložila žiadosť o odvolanie argumentom, že sudkyňa nesprávne interpretovala právnickú zásadu „dolus eventualis“. Tá tvrdí, že vraždy sa dopustil páchateľ, ktorý mohol predpovedať, že jeho čin bude mať za následok smrť inej osoby, a napriek tomu tak konal.

debata chyba
Viac na túto tému: #Oscar Pistorius