Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chodci dominujú vďaka metodike a húževnatosti

Chôdza je dlhodobo najsilnejšou atletickou disciplínou na Slovensku. V minulosti to výnimočnými výsledkami dokazoval olympijský víťaz zo Soulu 1988 Jozef Pribilinec. V súčasnosti to potvrdzuje vlaňajší vicemajster Európy Matej Tóth.

14.08.2015 06:00
Matej Tóth, Dudinská päťdesiatka 2015 Foto: ,
V súčasnosti je najlepší chodec na Slovensku vlaňajší vicemajster Európy Matej Tóth.
debata

Slovenská chôdza nabrala správne obrátky už v 80-tych rokoch minulého storočia, keď sa v banskobystrickej Dukle vytvorila nezabudnuteľná zlatá éra na čele s Jozefom Pribilincom, Pavlom Blažekom či Romanom Mrázkom. „Tradícia chôdze na Slovensku je značná. Na Dukle sme piati profesionálni tréneri, čo hovorí za všetko,“ uviedol tréner Roman Benčík.

Jeho slová potvrdzuje aj súčasný prezident Slovenského atletického zväzu Peter Korčok. „Je to populárna disciplína, v ktorej máme dlhé roky vytvorené vynikajúce podmienky. Škoda, že to neplatí pre atletiku všeobecne. Navyše máme kvalitnú metodiku a výborných odborníkov na čele s Jurajom Benčíkom,“ vraví Korčok, ktorý štartoval na troch olympijských hrách.

„Boli to nezabudnuteľné okamihy, ktoré si veľmi vážim. Najväčší úspech som dosiahol desiatym miestom na svetovom šampionáte v Helsinkách. V srdci mi vždy ostanú aj preteky v Dudinciach, kde sme v neopakovateľnej domácej atmosfére súťažili v špičkovej konkurencii,“ do­dal.

Vysoký štandard potvrdzuje slovenská chôdza aj účasťou na atletických majstrovstvách sveta v Pekingu. Zo šestnásťčlennej slovenskej výpravy sa v čínskej metropole predstaví až šesť chodcov – Matej Tóth, Dušan Majdán, Martin Tišťan na 50 km a Mária Gáliková, Mária Czaková i Anton Kučmín na 20 km.

„Počítali sme so siedmimi. Patrik Spevák však počas sezóny ukončil športovú kariéru,“ prezradil Benčík. Osobný tréner Tišťana a Gálikovej tvrdí, že každé umiestnenie do šestnásteho miesta poteší. „Byť vo výsledkovej listine v prvej dvanástke bude fantastické,“ doplnil.

Zvyšných štyroch slovenských reprezentantov má v trénerskej opatere Matej Spišiak. Ostatné tri týždne sa celá slovenská chodecká ekipa pripravovala na sústredení v talianskom Livigne. „Odtrénovali sme všetko, čo sme si zaumienili. V niektorých parametroch to bolo až nadplán. Verím, že Majdán s Kučmínom splnia limit na olympijské hry a Czáková potvrdí tohtoročný progres a zlepší si osobné maximum,“ tvrdí Spišiak. Limit na budúcoročnú olympiádu v Riu už majú vo vrecku Tóth, Tišťan, Czáková a Gáliková.

Po minuloročnom zisku striebra na šampionáte v Zürichu sa bude pozornosť divákov upriamovať na Mateja Tótha, ktorý v tomto roku v Dudinciach dosiahol na 50 km tretí najlepší čas histórie. „Matej patrí do svetovej špičky a očakáva sa útok na najvyššie pozície. Na päťdesiatkilo­metrovej trati si však nemôžete byť ničím istý. Navyše v Pekingu budú komplikované poveternostné podmienky či časový posun,“ doplnil.

Čo potrebuje kvalitný chodec? „Húževnatosť, pracovitosť a trpezlivosť. Všetko ostatné je možné natrénovať. Máme tradíciu v metodike. Veľký prínos tu zohral Juraj Benčík, ktorý vychoval najúspešnejšiu generáciu chodcov. Na Slovensku taktiež máme množstvo chodeckých trás. Stačí sa ísť pozrieť na Štrbské pleso. Podmienky u nás sú porovnateľné so svetom. Takmer v ničom nezaostávame,“ vraví majster svojho remesla Matej Tóth.

Tridsaťdvaročný nitriansky rodák je presvedčený, že na Slovenskú sú pre výchovu chodcov vytvorené ideálne klimatické podmienky. „Aj keď na Slovensku máme solídneho šprintéra, fyziologicky nebude stačiť na pretekárov tmavej pleti. Sú disciplíny, kde na to jednoducho nemáme. Na druhej strane sú také, kam patrí aj chôdza, kde všetko do seba zapadá,“ uzavrel.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #atletika #Matej Tóth #chodci #Jozef Pribilinec #chôdza