Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rio ponúkne výnimočné hry, tvrdí MOV po inšpekčnej misii

Rio de Janeiro na budúci rok pripraví svetu výnimočné olympijské hry. Také sú očakávania Medzinárodného olympijského výboru (MOV) po trojdňovej inšpekčnej misii.

13.08.2015 11:25
Brazília, olympijské hry Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata

Šéfka koordinačnej komisie Nawal El Moutawakelová pochválila brazílske mesto za olympijskú atmosféru, olympijského ducha a tiež veľký progres v stavebných prácach v dejiskách jednotlivých športových disciplín.

„Prípravné podujatia ukázali, že na budúci rok sa môžeme tešiť na mimoriadne olympijské hry. Odteraz až do začiatku sviatku zostáva urobiť ešte neskutočné množstvo práce. Tie najdôležitejšie zariadenia sú pomaly hotové, teraz je to skôr o dôkladnom načasovaní miliónov prevádzkových detailov,“ povedala El Moutawakelová na tlačovej konferencii.

Päťdesiattriročnú olympijskú víťazku v behu na 400 m prekážok z Los Angeles 1984 nadchla najmä úroveň prípravnej súťaže v jazdectve, ktorá sa uskutočnila počas minulého týždňa. Zostáva už len doladiť drobnosti. „Bola som veľmi šťastná z pripravenosti všetkých zúčastnených strán. A tiež hrdá, že som mohla sledovať práce v Riu po dobu šiestich rokov. Nemôžem uveriť, že sme skoro na konci,“ dodala El Moutawakelová.

zväčšiť Šéfka koordinačnej komisie MOV Nawal El... Foto: SITA/AP, Silvia Izquierdo
Nawal El Moutawakelová Šéfka koordinačnej komisie MOV Nawal El Moutawakelová.

Maročanka sa na tlačovej konferencii nevyhla zádrapčivým otázkam ohľadom znečistenia vodných plôch či politických nepokojov a upadajúcej ekonomiky v krajine. Organizátori budú podľa odporúčania Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) skúmať v miestnych vodách len prítomnosť škodlivých baktérií, nie vírusov.

Vodu v Riu budú napokon testovať len na baktérie

Otvorené vodné plochy v Riu de Janeiro, na ktorých sa uskutočnia súťaže olympijských hier 2016, prejdú analýzou na výskyt baktérií, ale nebude sa skúmať, či obsahujú aj vírusy. Uviedol to výkonný riaditeľ Medzinárodného olympijského výboru (MOV) pre olympijské hry Christophe Dubi. Na tlačovej konferencii po skončení inšpekčnej návštevy koordinačnej komisie MOV najviac rezonovala práve téma znečistenej vody, s ktorou si Brazílčania nevedia rady. Agentúra AP nedávno zverejnila výsledky päť mesiacov trvajúcich testov a z nich vyplýva, že každé jedno športovisko predstavuje riziko ochorení pre prítomnosť vírusov pochádzajúcich z odpadu. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) na základe týchto zistení agentúre potvrdila, že odporučí MOV zaradiť medzi hľadané organizmy nie len baktérie, ale aj vírusy. Dubi však vyhlásil, že oficiálne stanovisko WHO znie inak.

„WHO nám oficiálne neodporučila testovanie na vírusy. Jednoznačne sme dostali na vedomie, že postačuje kontrola na baktérie. Je to za daného stavu najlepšie možné opatrenie. Pýtali sme sa, čo je to maximum, čo môžeme spraviť pre ochranu zdravia pretekárov, a odpoveď bola áno,“ uviedol Dubi. Vyjadril tiež pochybnosti o tom, že žalúdočné problémy 13 členov americkej výpravy na juniorských majstrovstvách sveta vo veslovaní v Riu de Janeiro pochádzali zo znečistenej vody v dejisku pretekov – v Lagúne Rodriga de Freitasa, ako tvrdila tímová lekárka.

Názor na tieto problémy vyjadrila aj šéfka koordinačnej komisie MOV Nawal El Moutawakelová, keď dostala otázku, či by si v problematických vodných plochách zaplávala. „Môžeme sa ponoriť všetci spolu,“ povedala Maročanka v spoločnosti ďalších olympijských funkcionárov.

debata chyba
Viac na túto tému: #MOV #Rio 2016