Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Miláne nebudú bojovať o olympijské miestenky. Ria sa však nevzdávajú

Zohratá štvorica podriaďovala v ostatných rokoch všetko úsilie vysnívanej účasti na olympiáde v Riu. Jej smelý plán však dostal koncom júna vážnu trhlinu.

11.08.2015 09:00
štvorkajak, Viktor Demin, Gábor Jakubík, Matej... Foto: ,
Viktor Demin, Gábor Jakubík, Matej Michálek a Marek Krajčovič (zľava doprava).
debata

Dva roky boli Marek Krajčovič, Matej Michálek, Gábor Jakubík a Viktor Demin v káštvorke na Slovensku jasnou jednotkou a aj v medzinárodných pretekoch ukazovali veľký potenciál. Vrcholom bolo asi vlaňajšie striebro na ME v Brandenburgu.

Aktuálna sezóna im však vôbec nevyšla podľa predstáv. Nedosiahli výraznejší úspech. Ba i doma ich zdolala novozložená štvorica Myšák, Vlček, Tarr, Linka, čím prišli o spoločnú účasť na blížiacich sa majstrovstvách sveta (19. až 23. augusta).

V Miláne sa tak predstavia len traja z nich. Zhodne v neolympijských disciplínach. Demin v K1 500 m a dvojica Krajčovič, Jakubík v K2 500 m.

Demin sa teší na obľúbenú trať

Hoci si už do spoločnej lode v aktuálnej sezóne asi nesadnú, i tak sa momentálne pripravujú spoločne v Piešťanoch. Zostali tam po víkendových majstrovstvách Slovenska a spolu to potiahnu do štvrtka.

„Na šampionát sa teším. V konkurencii olympijských medailistov zistím, ako na tom reálne som. Päťstometrová trať je v singli moja obľúbená. Myslím si, že ju celkom zvládam. Odhadnúť výsledok si však netrúfam. Počas sezóny sme mali veľmi bohatý medzinárodný program, no päťstovku som nikde nešiel. Ani na nedávnych majstrovstvách sveta do 23 rokov. Tam totiž nebola v programe. Pokúsim sa o čo najlepší výkon. Uvidíme, na čo to bude stačiť,“ tvrdí Demin.

Na vyladenie formy do Milána nemá veľa času. Pred dvoma týždňami štartoval spolu s Krajčovičom a Michálkom na juniorských MS v kategórii do 23 rokov a päťstovkám sa tak venuje len dva týždne. „Spoločné sústredenia boli trochu kratšie, pripravoval som sa najmä doma v Komárne,“ dodáva.

Na domácom šampionáte v Piešťanoch štartoval v štyroch disciplínach. K očakávanému triumfu v štvorkajaku s Krajčovičom, Michálkom a Sprušanským (jazdili spolu na juniorských MS a pôjdu aj na ME) pridal štvrté miesto v K1 1000 m, tretie v K2 500 m (s Gellem) a druhé v K1 500 m.

„Peťo Gelle je vo veľmi dobrej forme. Veď ide do Milána vybojovať olympijskú miestenku. Potešilo ma, že som s ním na päťstovke držal krok a príliš nezaostal,“ naznačuje.

Michálek bude držať palce

Michálek je momentálne najmä sparing pre parťákov. Od budúceho týždňa sa však začne naplno chystať na ME do 23 rokov. Tam si chce v štvorkajaku napraviť chuť z nevydarených MS tejto vekovej kategórie.

„Skončili sme ôsmi. To nás veru neuspokojilo. Neboli sme ešte úplne zjazdení, nemali ideálnu formu a ani finálová jazda nám príliš nevyšla. Na ME by sme si radi vylepšili dojem zo sezóny a získali nejakú medailu. No nebude to ľahké,“ vysvetľuje Michálek.

Okrem štvorkajaka by sa mal predstaviť aj v debli na kilometri s Krajčovičom. „Ani v tejto disciplíne sme na MS do 23 rokov nezajazdili to, čo sme chceli. Vo finále sme skončili deviati. Teraz by sme chceli viac. Ešte však uvidíme, či nám nebudú obe disciplíny príliš kolidovať,“ naznačuje.

Členovia piateho štvorkajaka z minuloročných majstrovstiev sveta v Moskve veria, že budúci rok opäť dostanú šancu zabojovať o nomináciu do Ria. Najprv však musia držať palce svojim premožiteľom (Myšák, Vlček, Tarr, Linka), aby vyjazdili pre Slovensko olympijskú miestenku.

„Debatujeme medzi sebou, ako by mohla vyzerať budúca sezóna, všetko však záleží najmä na tom, ako dopadne Miláno a aké budú kvalifikačné kritériá. Ideálne by bolo, keby sme sa vrátili do káštvorky a v nej bojovali o Rio. Všetci sme z tejto sezóny sklamaní. Osobne som veril, že v Miláne zopakujeme piate miesto z Moskvy, prípadne pôjdeme na medailu,“ dodáva Michálek.

Jakubík a Krajčovič vydajú zo seba všetko

Aj zvyšní členovia posádky dúfajú, že si v závere sezóny vylepšia náladu. Najstarší Jakubík už má jedinú príležitosť.

Kádvojku s Krajčovičom síce v ostatných rokoch príliš nejazdia, ale v minulosti získali na 500 m na juniorských majstrovstvách Európy v Poznani zlato v kategórii do 23 rokov.

„Odvtedy sme nemali možnosť konfrontovať sa v medzinárodnej konkurencii. Bude to pre nás niečo úplne nové. Vydáme zo seba všetko. Pôjdeme najlepšie, ako sa bude dať. Vieme, ako sa to jazdí a poznáme i taktiku,“ hovorí 25-ročný Šamorínčan. „Pre takmer všetkých je K2 500 m doplnková disciplína. Každý sa sústreďuje najmä na vyjazdenie miestenky do Ria. O to by mohla byť naša pozícia jednoduchšia. To však nič nemení na tom, že konkurencia bude veľmi silná.“

Obaja si aktuálnu formu otestovali aj na majstrovstvách Slovenska. Na päťstometrovej trati zvíťazili (na šampionáte chýbali Vlček s Tarrom), na olympijskom kilometri sa tešil len Jakubík – v lodi s Gellem.

„Tak rozhodli tréneri. Marek išiel s Matejom, keďže by mali spolu jazdiť na ME do 23 rokov. Tréner Felix Masár navrhol nech to skúsim s Peťom a celkom nám to šlo. Mal som z jazdy dobrý pocit. Čo bude ďalej – v budúcej sezóne – uvidíme po Miláne. Nič sa nemení na tom, že chcem ísť na olympiádu,“ vraví. Krajčovič ho dopĺňa: „Ešte nevieme, aké budú kvalifikačné kritériá. Pre Rio však urobíme všetko.“

Podľa 23-ročného háčika sa všetci štyria naďalej vnímajú najmä ako posádka štvorkajaka. „Samozrejme, teraz už nemalo význam sadať si spolu do lode a trénovať. No radi by sme v tomto zložení pokračovali aj v budúcom roku. Najdôležitejšie bude dobre si po nevydarenej sezóne oddýchnuť. Najmä psychicky,“ priznáva.

S Jakubíkom sú zohratí, ale tiež nevie, čo od pretekov v Miláne čakať. „V seniorskej kategórii sme spolu šli len raz dávno Svetový pohár v Račiciach a tam nám to príliš nevyšlo. Azda to bude teraz lepšie. Popri našej disciplíne budeme najmä držať palce všetkým slovenským reprezentantom, nech vyjazdia čo najviac olympijských miesteniek. Budúci rok budeme mať všetci rovnakú ambíciu dostať sa do Ria,“ poznamená.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rýchlostná kanoistika #Viktor Demin #Matej Michálek #Marek Krajčovič #Gábor Jakubík