Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Kazani zaujali rekordy, záhady i detské úsmevy

Dvanásť svetových rekordov, návrat dopingového hriešnika či štart desaťročnej Bahrajňanky.

10.08.2015 18:00
Mitchell Larkin, plávanie Foto: ,
Austrálčan Mitchell Larkin pláva 200 m znak na MS v Kazani.
debata

Plavecké majstrovstvá sveta v Kazani priniesli výnimočné výsledky a nezabudnuteľné okamihy. Keď začiatkom roka 2010 Medzinárodná plavecká federácia (FINA) zakázala celotelové – kozmické plavky, mnohí odborníci tvrdili, že svetovým rekordom odzvonilo. Po piatich rokoch od návratu k textilným plavkám je vidieť, že ľudská výkonnosť nemá hranice.

O tri historické maximá sa postarala najväčšia hviezda šampionátu Katie Ledecká. Po pokorení svetového rekordu na 1500 m v rozplavbe (15:27,71) bola v šoku.

„Na rozplavbu som sa vôbec nezameriavala. Plávala som s ľahkosťou,“ uviedla 18-ročná Američanka. Vo finále svoj čas ešte zlepšila (15:25,48). Tréner jej určil jasnú taktiku. „Prvých 900 metrov plávaj voľne, ďalších tristo zaber a potom uvidíš.“

O ženskú plaveckú korunu mala zabojovať aj Maďarka Katinka Hosszúová, ktorá vlani na šampionáte v krátkom bazéne v Dohe získala osem cenných kovov. Železná lady zo šiestich disciplín vybojovala dva tituly majsterky sveta a bronz. Na 200 m polohové preteky vymazala šesť rokov platný rekord a jeho terajšia hodnota je 2:06,12 min.

„Svetové rekordy sú vždy mojim cieľom. Hľadí na nich celý svet, čo ma motivuje byť ešte rýchlejšia,“ cituje Hosszúovú portál Swimvortex.com.

Medailovú bilanciu krajín ovládli Američania pred Austráliou a Čínou. Najúspešnejším mužom v metropole Tatárska sa stal Adam Peaty. Reprezentant Veľkej Británie ovládol prsiarske disciplíny (50, 100 m) a tretie zlato pridal v miešanej polohovej štafete.

„Nikdy som neveril, že na premiérovom šampionáte získam tri tituly. Každý jeden centimeter, ktorý som odplával bol nesmierne náročný,“ povedal 20-ročný Peaty pre The Guardian.

Hranice svetových rekordov sa posúvajú vďaka rôznym detailom. Kráľ polohoviek Ryan Lochte, ktorý ako jediný Američan získal zlato v individuálnej súťaži sa pri kraulovej obrátke vlní na chrbte a až tesne po vynorení sa otáča na brucho. Iní plavci nebazírujú na sile, ale dôraz kladú na polohu tela či hlavy.

„Keď som sa dostal do bodu, že už telo nemohlo plávať rýchlejšie, zameral som sa na hydrodynamiku,“ vraví Florent Manaudou, majster sveta na 50 m motýlik.

Po dopingovom treste sa do súťažných bazénov vrátil Číňan Sun Jang, ktorý najprv zvíťazil na 400 a 800 m voľný spôsob, aby na kráľovskú tisícpätstovku, v ktorej je držiteľom svetového maxima (14:31,02) záhadne nenastúpil.

Podľa serveru Swim Swan sa dostal v rozplavovacom bazéne do konfliktu s brazílskou reprezentantkou, po ktorom si Číňan ostro vymieňal názory s trénerom brazílskeho tímu. Skutočným dôvodom jeho absencie však majú byť ťažkosti so srdcom.

Unikátom kazanského šampionátu bola 10-ročná Bahrajňanka Alzain Tareqová. Historicky najmladšia účastníčka plaveckých majstrovstiev najskôr skončila na 50 m motýlik posledná, ale na rovnakej trati voľným spôsobom nechala za sebou ďalších osem súperiek. „Teším sa, ako porozprávam všetky príbehy mojim spolužiakom,“ uviedla roztomilá školáčka.

„Ešte som s ňou nemala príležitosť hovoriť, ale zakaždým keď som ju videla, mala na tvári obrovský úsmev,“ dodala americká plavkyňa Missy Franklinová.

Baltimorská strela prekonala majstrovské časy

Kým najlepší svetoví plavci bojovali o medaily na svetovom šampionáte, Američan Michael Phelps dominoval na domácich majstrovstvách. Svojimi výkonmi jasne vyhlásil: počítajte so mnou! Rodák z Baltimoru v Rusku chýbal kvôli disciplinárnemu trestu, ktorý dostal za šoférovanie pod vplyvom alkoholu.

Na majstrovstvách USA v San Antoniu sa predstavil v troch disciplínach (100 a 200 m motýlik, 200 m polohové preteky) a vo všetkých zvíťazil časmi, ktoré by mu v Kazani stačili na zisk zlatých medailí.

Najúspešnejší olympionik všetkých čias zaplával dvojstovku motýlik za 1:52,94 s, kým Maďar László Cseh bral na šampionáte zlato za 1:53,48. V krátkej polohovke dohmatol za 1:54,75 min, čím bol viac ako o sekundu rýchlejší ako jeho krajan Ryan Lochte v Kazani.

„Som extrémne spokojný so svojou výkonnosťou. V podobnej forme som rok pred olympijskými hrami v Londýne 2012 určite nebol. Možno pred Pekingom 2008, čo bol najlepší rok mojej kariéry,“ cituje Phelpsa denník Baltimore Sun.

Na 100 m motýlik sa blysol druhým najrýchlejším časom histórie – 50,45. Na diaľku zdolal aktuálneho majstra sveta Chada le Closa, ktorý plával o 11 stotín pomalšie. „Nehovorím, že plávať sám je jednoduché. Keď však viete, že posledných 50 metrov vás naháňa Chad le Clos, je to náročnejšie,“ uviedol Juhoafričan.

Medzi oboma plavcami bolo v ostatných mesiacoch poriadne napätie. Na diaľku si odovzdávali štipľavé komentáre. Le Closa rozohnili Phelpsove vyjadrenia o tom, že sa vôbec nezlepšuje, kým on je dočasne na dôchodku. „Som rád, že je späť vo forme. Takto sa nebude môcť vyhovárať, že netrénoval alebo nič podobné. Teším sa na spoločné súboje v Riu. Bude to ako Muhammad Ali proti Joeovi Frazierovi,“ vyhlásil 23-ročný Le Clos.

V jeho tvrdeniach ho podporil aj vlastný otec. „Keď bude Phelps rýchly, my budeme ešte rýchlejší. Myslím to vážne. Je mi jedno, aké pláva časy, lebo môj syn ho aj tak porazí,“ povedal Bert Le Clos.

Baltimorská strela, ako znie prezývka fenomenálneho amerického plavca sa netajil tým, že chce v San Antoniu na diaľku bojovať s plaveckými esami z Kazane. „Po zatknutí za jazdu pod vplyvom alkoholu som sa zmenil. Trénujem poctivejšie a žijem zodpovednejšie,“ tvrdí Phelps.

V slovnej prestrelky s Juhoafričanom už nechcel pokračovať. „Jeho vyjadrenia som zaregistroval. Môžem toho veľa povedať, ale neurobím to. Nechám za seba hovoriť svoje výkony. To je môj štýl,“ doplnil.

Zdá sa, že plavecký svet sa o rok na olympiáde môže tešiť na jedinečné predstavenia. Tridsaťročný Phelps sa v Riu pokúsi rozšíriť svoju unikátnu zbierku osemnástich zlatých medailí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MS v plávaní