Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Klobučníka vystrašili víza. Súperov sa nebojí

Po rozprávkovom sústredení v Beleku zažili hektický presun do Kazane. V metropole Tatárska sa od nedele rozbehnú súťaže bazénových disciplín v rámci 16. majstrovstiev sveta v plaveckých športoch.

31.07.2015 12:00
Tomáš Klobučník Foto: ,
Tomáš Klobučník odštartuje svoje účinkovanie na MS v nedeľu.
debata

Štvorčlenná slovenská ekipa – Tomáš Klobučník, Katarína Listopadová, Miroslava Syllabová a Lucia Ledererová absolvovala pod vedením trénera Miroslava Machoviča desaťdňové sústredenie v luxusnom komplexe v Turecku. Okrem tejto štvorice sa na šampionáte predstaví aj Richard Nagy, Marek Botík a Karin Tomečková.

„V Beleku som bol druhýkrát a je to najlepší plavecký komplex, v ktorom som trénoval. Sústredenie sme zamerali na vyladenie formy. Znižovali sme kvantitu kilometrov a zvyšovali kvalitu. Pomohlo nám, že sme zmenili prostredie, keďže dlhodobo sa pripravujeme v Grazi,“ uviedol prsiar Klobučník.

Po bezproblémovej príprave pred vrcholom sezóny sa komplikácie začali počas odletu zo známej dovolenkovej destinácie. „Najskôr nám meškal let z Antalye do Istanbulu. Hrozilo nám, že plánovaný spoj do Kazane nestihneme. V Istanbule sme zistili, že mešká aj ten, tak sme utekali z jedného terminálu na druhý. Zadychčaní a spotení sme to napokon stihli. To sa však nedá povedať o našej batožine, ktorá neprišla. Na letisku som mal ďalšie ťažkosti s vízami, na ktorých som mal číslo starého pasu. Celá skupina na mňa musela čakať ďalšiu hodinu. Do postele sme sa dostali o piatej ráno,“ dodal.

Po šiestich hodinách spánku si rodák z Topoľčian doprial obed a poobede o piatej absolvoval v Kazani prvý tréning. „Cesta nám dala poriadne zabrať. V bazéne sme sa krátko vyplávali, aby sme striasli zo seba únavu. Po obede som už nešiel do postele, aby som si kvalitne pospal v noci,“ tvrdí 25-ročný plavec.

Svoju púť na šampionáte odštartuje v nedeľu na 100 m prsia, vo štvrtok sa predstaví na dvojnásobnej trati. Na najkratšom prsiarskom šprinte na 50 m bude chýbať, limit mu totiž o dve stotiny sekundy vyfúkol Marek Botík. „Cítim sa výborne. Na tréningu sa mi párkrát podarilo zaplávať neoficiálny slovenský rekord. Verím, že formu prenesiem aj do súťaže,“ vraví Klobučník. Na 100 m prsia už časom 1:00,57 splnil olympijský limit do Ria. „V Kazani už nemusím myslieť na čas, ale na umiestnenie. Nemám sa načo šetriť a od rozplavby pôjdem naplno. Konkurencia bude nabitá. Je rok pred olympiádou a každý sa chce ukázať v dobrom svetle. Zo súperov strach nemám a mám rád veľké výzvy. Hoci by som mal byť skromný, som optimista. Verím, žeby som sa mohol prebojovať do finále,“ doplnil.

K najväčším favoritom patrí jeho tréningový kolega – Juhoafričan Cameron van der Burgh spoločne s 20-ročným Angličanom Adamom Peatym. Na 200 m prsia zahviezdi podľa Klobučníka Dániel Gyurta z Maďarska. „Myslím si, že prekoná svetový rekord. Dvestovka mi počas sezóny nešla podľa predstáv. Verím, že teraz to konečne zlomím a zabezpečím si ďalšiu miestenku do Ria,“ uzavrel.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #plávanie #Tomáš Klobučník #majstrovstvá sveta v plávaní