Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Športovci v Riu riskujú zdravie, v znečistených vodách im hrozia infekcie

Športovcom, ktorí budú súťažiť na budúcoročných olympijských hrách v Riu de Janeiro vo vodných športoch, hrozí zdravotné riziko.

30.07.2015 13:19
Guanabara Foto: ,
Pohľad na zátoku Guanabara v Riu de Janeiro, kde by mali súťažiť športovci na OH 2016.
debata

Agentúra AP na základe kvalitatívnych analýz zistila, že v miestnych odpadových vodách vtekajúcich do športovísk na otvorenej vode je nebezpečne vysoké množstvo vírusov a baktérií. Tie môžu atlétom spôsobiť vážne zdravotné problémy aj ich vyradiť z diania. Ide o prvý nezávislý obsiahly test na vírusy a baktérie v dejisku OH.

Organizátori uistili verejnosť, že do začiatku najväčšieho športového sviatku na svete budú vody bezpečné, miestna vláda podobné testy však neuskutočňuje. Znečistenie povrchových vôd je v Brazílii bežné, pretože ľudia sa nestarajú o kanalizáciu. Výsledkom bude takmer na sto percent skutočnosť, že športovci sa dostanú do kontaktu s patogénnymi vírusmi.

„To, čo sa tu nachádza, je v podstate surový odpad. Je to voda zo záchodov, spŕch a všetkého, čo ľudia púšťajú dolu kanalizáciou. Celé to ide potom aj na pláže,“ povedal morský biológ z výskumného projektu v Južnej Kalifornii John Griffith, ktorý vyhodnotil protokoly, metódy a výsledky testov agentúry AP.

Dejiská olympijských športov na otvorenej vode má pod kontrolou Environmentálna agentúra štátu Rio de Janeiro. „Čo je štandardom, podľa ktorého by sa mala určovať hladina vírusov? Pretože prítomnosť alebo absencia vírusov vo vode potrebuje mať štandardy, limity. Na kvantitu vírusov nemáte nijaké štandardy vzhľadom na ľudské zdravie, keď dôjde ku kontaktu s vodou,“ uviedol Leonardo Daemon, koordinátor sledovania kvality vody v spomenutej agentúre.

Už tento víkend sa na pláži Copacabana uskutočnia súťaže v surfovaní či olympijská kvalifikácia triatlonu. V stredu sa tam predstavia veslári v rámci majstrovstiev sveta juniorov. Prípravné podujatia v jachtingu a maratónovom plávaní sú na programe v auguste. Na budúcoročných OH by sa malo predstaviť viac ako 10-tisíc športovcov z 205 krajín sveta. Asi 1400 z nich bude súťažiť v zátoke Guanabara, plávať na pláži Copacabana či súťažiť vo veslovaní a kanoistike v jazere Rodrigo de Freitas.

Zástupcovia AP vykonali analýzy v spomenutých dejiskách olympijských súťaží na prítomnosť adenovírusov, rotavírusov, enterovírusov a fekálnych koliformných baktérií. „Každý riskuje infekciu v týchto znečistených vodách,“ povedal Carlos Terra, šéf asociácie lekárov v Riu špecializujúcich sa na výskum a liečbu ochorení pečene.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rio de Janeiro #Rio 2016