Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Železný kovboj posunul ľudské hranice

Nedosiahnuteľné a nadpozemské. Medzi najväčšie výzvy športového neba patrí Ironman - 3,8 km plávania, 180 km cyklistiky a 42,2 km behu. Američan James Lawrence za päťdesiat dní absolvoval túto porciu 50-krát, navyše v päťdesiatich štátoch USA.

28.07.2015 18:51
debata

Nezvyčajnú životnú výzvu odštartoval 6. júna na Havaji a uzavrel ju v sobotu 25. júla v Utahu. Lawrence bol už v minulosti držiteľom dvoch svetových rekordov. Najskôr za 30 týždňov odbehol 22 polovičných Ironmanov a neskôr počas jedného roka absolvoval 30 plných Ironmanov. Keď vyjadril túžbu, žeby oba ciele spojil do jedného, ľudia mu hovorili, že je blázon.

Otec piatich detí sa rozhodol uskutočniť niečo ešte šialenejšie. Počas päťdesiatich dní absolvoval 190 km plávania, 9000 km na bicykli a 2110 km behu. Denne spával priemerne štyri hodiny. Vo svojej výzve sa snažil zvýšiť povedomie o detskej obezite a motivovať ľudí, aby žili zdravším životným štýlom.

„Je to pre moje deti. Túžim byť pre nich skvelým príkladom. Chcem byť pri nich tak dlho, ako to len pôjde. Oni sú moja motivácia, aby som vstal a robil tieto veci. Snažím sa vždy si nastaviť veľké ciele a následne ich dosiahnuť,“ cituje Lawrencea americká televízia Fox 13.

Súčasný americký hrdina, prezývaný Železný kovboj, keďže viaceré maratóny absolvoval vo farebných a vzorkovaných klobúkoch, šíril posolstvo o význame zdravého životného štýlu. Navyše sa spojil s nadáciou Jamieho Olivera, ktorá podporuje zdravé stravovanie.

„Toto je masívna epidémia našej krajiny. Sme obézni, čo je veľký problém. Potrebujeme urobiť zásadné zmeny v našich životoch. Treba zmeniť spôsob stravovania a celkový životný štýl,“ dodal. Počas náročných päťdesiatich dní sa k nemu pripájali ďalší športoví fanatici, ktorí si spolu s ním mohli vyskúšať určité pasáže jeho strastiplnej cesty, ktorú si plánoval do najmenších detailov. Podľa vlastných slov sa na ňu pripravoval niekoľko rokov.

„Davy ľudí sa každým dňom zväčšovali. Bola to ohromujúca podpora, s ktorou sa mi išlo oveľa jednoduchšie. Tento záujem zďaleka prekročil moje očakávania,“ povedal pre portál Bozeman Daily Chronicle.

Každý deň odštartoval okolo desiatej doobeda a do cieľa prichádzal okolo štvrtej nadránom. Vždy to záviselo od toho, aké ťažkosti ho počas dňa postretli. Počas výzvy behal v obrovských horúčavách i daždi, trpel kŕčmi či podchladením a počas poslednej zastávky v Utahu sa neubránil slzám. Celú cestu s ním absolvovala aj jeho rodina.

„Moje telo je v súčasnosti v šialenom stave, snažím sa v sebe udržať tonu vody a moje nohy i členky vyzerajú akoby som bol v deviatom mesiaci tehotenstva. Ostatných päťdesiat dní bola naozaj poriadna horská dráha,“ napísal na svojom Facebooku.

Po fantastickom výkone podstúpil viacero testov u svojho doktora. Ten potvrdil, že je vo výbornom stave. „Pacient práve dokončil 50 Ironmanov počas päťdesiatich dní a priemerne spával štyri až päť hodín denne. Napriek tomu vyzerá lepšie ako polovica mojich pacientov po polmaratóne. Celkovo možno povedať, že sa cíti dobre, ale je dosť unavený. Dobrá správa je, že posledné dva dni spal vždy desať hodín,“ píše sa v stanovisku lekára.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #triatlon #Ironman