Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Skeetarky obhájili titul, Barteková strieborná

Slovensko má na majstrovstvách Európy v streľbe z guľových a brokových zbraní v slovinskom Pragersku neďaleko Mariboru dve medaily.

24.07.2015 18:50
Barteková, OH 2008 Foto:
Slovenská reprezentantka Danka Barteková.
debata

O ich zisk sa postarali skeetarky. Najskôr triumfovali v tímovej súťaži žien so súčtom 214 terčov a obhájili titul z lanského šampionátu v maďarskej Sarlóspuszte a potom pridala striebro v pretekoch jednotlivkýň Danka Barteková, pričom úspech SR zvýraznila 5. miestom Veronika Sýkorová.

Slovenky v zložení Danka Barteková, Andrea Stranovská a Veronika Sýkorová (v minuloročnej zostave nahradila Moniku Štibravú-Zemkovú) suverénne potvrdili pozíciu obhajkýň, keď zvíťazili o štyri body pred Cyperčankami a o päť pred Britkami. Za aktuálnym svetovým rekordom Talianok zaostali reprezentantky SR, ktoré sa kontinentálnymi šampiónkami stali piatykrát v histórii, o jeden terč. Zverenky trénera Juraja Sedláka a Andreja Štefečeka získali od roku 2006 už ôsmu tímovú medailu (5 – 1 – 2), pričom len v rokoch 2009 v chorvátskom Osijeku a 2012 v cyperskej Larnake zostali tesne za stupňom víťazov – na 4. priečke.

Šanca na pódiové umiestnenie i zisk olympijskej miestenky žila aj v súťaži jednotlivkýň. Nad očakávanie si v kvalifikácii počínala dvojnásobná juniorská medailistka z ME Veronika Sýkorová, keď po jednom terči netrafila v prvej a tretej položke a výkon 73 terčov (24–25–24) jej vyniesol postup do finále z 3. priečky. Vo vyraďovacej časti nebola jedinou slovenskou zástupkyňou, keďže do najlepšej šestice prenikla ako štvrtá aj Danka Barteková. Členka ŠCP dosiahla ako ďalšie tri súperky 72 terčov (24–24–24) a potom uspela v následnom k. o. rozstrele o zostávajúce tri miesta do semifinále.

Bartekovej v nej ako jedinej nešlo o účasť na OH 2016 v brazílskom Riu de Janeiro. V semifinálovej položke jej uletel len štvrtý „asfaltový holub“ v poradí, ale s 15 terčmi si zaistila ako prvá postup do finále. V ňom išlo všetko podľa predpokladov až do posledného dvojstrelu, v ktorom zaváhala a keďže Nemka Christine Wenzelová bola stopercentná, sympatická Slovenka prišla o možnosť stať sa tretíkrát v kariére kontinentálnou šampiónkou (po rokoch 2008 a 2010). Do zbierky jej však pribudol prvýkrát strieborný kov (2 – 1 – 2).

„Zlato bolo blízko, prišla som oň tou jednou dvojchybou. Veľmi som si verila, že trafím všetkých 16 terčov, už aj v semifinále som mala v sebe dosť sebadôvery, že by som to mohla zvládnuť, ale vyrušila sme streľba z vedľa. Na tejto strelnici v Pragersku je náročné pozadie, no veľmi veľa sme trénovali v takýchto podmienkach a zúročilo sa to v pravý moment. Napokon to dopadlo dobre. Napriek tomu zaváhaniu v závere a zisku striebra sa nemám za čo hanbiť,“ uviedla v prvej reakcii po poslednom výstrele Danka Barteková, ktorá sa vyjadrila aj k úspechu družstva: „Je to obrovská radosť ísť na vyraďovaciu časť už s istotou jedného zlata. Dievčatá zastrieľali neskutočne. Dve Slovenky sme boli vo finále, čo je skvelé. Teším sa, ako si vychutnáme na stupni víťazov našu hymnu.“

Striebro z Pragerska je pre 30-ročnú Bartekovú prvým cenným kovom v sezóne. V zbierke má celkovo dvadsaťosem individuálnych medailí z vrcholných súťaží, ako sú OH, MS, ME a SP (9 – 7 – 12), z toho dvadsaťštyri v kategórii žien (7 – 6 – 11).

Sýkorovej semifinálové chyby prišli pri štvrtom, jedenástom a dvanástom terči, ale aj tak išla do rozstrelu o účasť v dueli o bronz s ďalšou 13-bodovou súperkou Panagiotou Andreouovou z Cypru. Debutantka na ME v ženskej kategórii ho však prehrala 1:2, a tak skončila celkovo piata. „Som veľmi spokojná, keďže je to môj prvý šampionát medzi seniorkami a je to úžasný pocit, že som sa dostala medzi najlepšiu šesticu. Vôbec som netušila, ako sme na tom v súťaži družstiev. Keď som sa dozvedela po všetkom, že sme vyhrali, tak som bola nesmierne šťastná,“ skonštatovala pre agentúru SITA 20-ročná Sýkorová.

Tretia Slovenka v 36-člennom štartovom poli Andrea Stranovská skončila šestnásta (23–23–23). V skeete junioriek sa slovenská reprezentantka Lucia Kopčanová umiestnila na 11. pozícii so 65 bodmi, hranica postupu bola o dva terče vyššie. V porovnaní s debutom na ME 2014 si polepšila o jedenásť stupienkov.

Slovenský puškár Zoltán Baláž zatiaľ márne naháňa olympijskú miestenku. Tento stav platí aj po vystúpení na ME 2015. Na strelnici Gaj mu to nevyšlo v ľubovoľnej malokalibrovke 3×40, v ktorej obsadil v konkurencii 61 súťažiacich mužov konečné 32. miesto výkonom 1159 bodov (383–398–378). Člen VŠC Dukla Banská Bystrica netajil po piatkových pretekoch sklamanie. „Nie som spokojný s dosiahnutým celkovým výsledkom, práve naopak. Súčet 1159 bodov vôbec nezodpovedá tomu, čo mám natrénované a kde sa v tejto disciplíne výkonnostne nachádzam. Jedine som spokojný s polohou ležmo. Pokľačiačky a ani postojačky mi to nepadalo. V závere prišli chyby, zle som si totiž rozvrhol čas, musel som sa potom naháňať a už to nebolo dobré. V tejto sezóne mám priemer cez 1170 bodov, ale čo by znamenalo finálovú účasť. Sústredil som sa na túto disciplínu, ale žiaľ, na vrcholných podujatiach sa mi nedarí,“ smutne skonštatoval 30-ročný Baláž, ktorý bude mať šancu zabojovať o účasť na OH 2016 ešte na dvoch podujatiach – augustovom SP v Gabale a na budúci rok na vzduchovkých ME.

Strelec na bežiaci terč Ľubomír Pelach si v druhej časti malokalibrovkovej disciplíny BT 30+30 tzv. rýchlych behoch udržal svoje umiestnenie zo štvrtka a celkovo skončil pätnásty s 578 bodmi.

debata chyba
Viac na túto tému: #Danka Barteková #striebro #skeet #ME v streľbe z guľových a brokových zbraní