Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Legendárny Váňa privedie na derby favorita

Legendárny český dostihový jazdec Josef Váňa privedie ako tréner v nedeľu do petržalského Starého hája hlavného favorita 23. ročníka Slovenského derby - Veľkej ceny Raiffeisen Bank International (rovina, Gd-3, 2400 m, pre 3-ročné kobyly a žrebce).

18.07.2015 08:00
Josef Váňa Foto: ,
Veľká Pardubická aj s legendárnym Josefom Váňom.
debata

Tradičný bonbónik celej bratislavskej dostihovej sezóny sľubuje napínavé súperenie o 64-tisíc eur, čo je najvyššia suma na dostihové preteky na Slovensku. Víťaz si odnesie polovicu tejto sumy.

Derby bude vrcholom nedeľňajšieho popoludnia, v ktorom diváci uvidia deväť dostihov, z toho päť medzinárodných, ich celková dotácia je 110-tisíc eur. V derby sa na štart postaví desať koní, čo je najnižší počet od roku 2002. Bezpečnostný limit dráhy je 14 účastníkov.

Váňov Touch of Genius v sedle so Šafářom vyhral pred vyše mesiacom české derby v Prahe. Česká ikona, osemnásobný víťaz Veľkej pardubickej najmä v prekážkových dostihoch (658 víťazstiev, v rovinových dostihoch 100 výhier) v Bratislave ešte nikdy derby nevyhrala. Touch of Genius je kôň so zaujímavou históriou, jeho otec Galileo má pripúšťací poplatok 250-tisíc eur a je najslávnejší európsky plemeník pochádzajúci z Írska.

Hlavným súperom favorita by mal byť český Oriental Sky (tréner Čestmír Olehla, džokej Milan Zatloukal), ktorého majiteľom je Seničan Peter Šedivý. Slovensko budú v derby zastupovať tri kone – Donatelli, Anthos a Mario (zo slovenských zástupcov sa mu dávajú najväčšie šance). V doterajších 22 ročníkoch boli najúspešnejšie nemecké kone, ktoré vyhrali desať derby. Nemci budú mať tentoraz na štarte dvojicu koní – Le Tiger Still a Jungleboogie.

Z ďalších dostihov je excelente obsadená Bratislavská míľa, silná konkurencia sa zíde aj na Cene Pat'S Music so štrnástimi najlepšími kobylami zo štyroch krajín.

Bohatý nielen dostihový program sa začne od 14.30, pripravené sú rôzne vystúpenia, atrakcie a súťaže pre deti. Slečny a dámy majú tradične vstup zdarma a čaká ich aj súťaž o najelegantnejšiu návštevníčku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dostihy #Josef Váňa