Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Martikán: Liptovský kanál je moja srdcovka. Najmä na jar

Víkendové preteky vo vodnom slalome si vychutná vo svojej ,obývačke'. Nie však pred televíznou obrazovkou, ale priamo na divokej vode. Areál Ondreja Cibáka v Liptovskom Mikuláši hostí 3. kolo Svetového pohára.

02.07.2015 08:00
Michal Martikán Foto:
Michal Martikán.
debata

Päťnásobný olympijský medailista Michal Martikán (36) bude pri tom. „Pretekať doma je vždy úžasné. Teším sa na súťažnú atmosféru a verím, že predvediem kvalitnú jazdu okorenenú víťazstvom,“ konštatoval liptovský rodák.

Prípravu na tohtoročnú sezónu ste odštartovali výstupom na päť tatranských vrchov. Možno v tom hľadať určitú symboliku?
Je päť olympijských kruhov a preto som si vybral rovnaký počet vrchov – Kriváň, Chopok, Ďumbier, Baranec, Plačlivô. Slovensko je nádherná krajina a ponúka výborné túry. Láka ma aj Gerlachovský štít, ale pri výstupe naň potrebujem horského vodcu.

Ako ďalej pokračovala zaberačka na nový ročník?
Veľkú časť prípravy som absolvoval na bežkách aj pod dohľadom Daniela Kuzmina, manžela olympijskej víťazky v biatlone Anastasie. Okrem toho som si zahral v Liptovskej hokejovej lige, kde som nastupoval aj v útoku s bývalými hokejistami Plevom a Gutléberom. Jarné sústredenie na vode som strávil Spojených arabských emirátoch a v Austrálii. Na vodu sme v porovnaní s predošlými rokmi šli neskôr. Všetko je nasmerované na august, kedy sa začína olympijská kvalifikácia.

V akej pohode sa cítite pred 3. kolom Svetového pohára v Liptovskom Mikuláši?
Ešte stále som sa nepreklopil do pretekárskeho ladenia. Aj keď sa to pomaly zlepšuje, stále to nie je ideálne. Doteraz som sa zameral na tréningové dávky, preto som vynechal aj prvé kolo SP v Prahe. Pred týždňom v Krakove som sa cítil lepšie a len jemný šuch v spodnej časti ma pripravil o finále. Na majstrovstvách Európy som v semifinále neprešiel bránkou, čo zamrzelo. Verím, že smolu som si už v tejto sezóne vyčerpal.

Aké je to jazdiť na domácej trati, kde ste vyrastali?
Doma je to vždy skvelé. Organizátori vedia pripraviť výborné podmienky, príde množstvo ľudí, ktorí vytvoria úžasnú atmosféru. Jediným problémom v lete je voda. Je jej málo, lebo kanál je závislý od stavu vody v rieke. Keďže je teraz pomerne sucho, nie je to zďaleka ideálne. V jarných mesiacoch sa dá jazdiť na podstatne náročnejšej trati. Vtedy sa tam cítim aj viac doma. V každom prípade je to trať, ktorú poznám najlepšie na svete a tento kanál je mojou srdcovkou.

Premiérové preteky SP v Liptovskom Mikuláši sa konali v roku 1998. Ako si na to spomínate?
Na výsledky si príliš nepamätám (vyhral kvalifikáciu a vo finále skončil ôsmy). Viem len, že to bolo súčasťou 50. ročníka Medzinárodného tatranského slalomu a jazdilo sa na veľkej vode.

A čo tak majstrovstvá Európy v roku 2007?
Na tie už si spomínam veľmi jasne. Prvýkrát v kariére som vtedy vybojoval individuálny titul európskeho šampióna, navyše pred domácimi divákmi. Boli to zároveň najvýznamnejšie preteky v Liptovskom Mikuláši. Teším sa, že o rok sa tu opäť predstaví najlepšia európska elita na ME.

Môže vás vôbec niečo prekvapiť na tomto kanáli?
Samozrejme. Bránky sa dajú postaviť na rôzne miesta. Tréneri akoby zapadli do stereotypu. Málokto rozmýšľa o tom, že by sa bránky mohli postaviť na iné miesta, možno ich pridať viac. Môže prísť niekto z vonku, kto ich dá na netradičné miesta a tým nás môže zaskočiť.

Beriete na domácej vode len víťazstvo?
Motivácia bude obrovská a urobím pre to všetko. Podstatnejšie však bude, aby som bol spokojný so svojou jazdou. Treba sa odosobniť od toho, že popri trati budem mať rodinu a známych, aj keď to nebude jednoduché.

Čím je kanál Ondreja Cibáka výnimočný?
Je to druhá umelá trať na svete. Páči sa mi charakter prírodnej vody, ktorý pán Cibák do toho vniesol. Je odlišný od súčasných moderných kanálov, kde je cítiť väčšie množstvo vody a rýchlejší spád. V jarných mesiacoch však dokáže byť tento kanál náročný a je jedným z najkrajších na svete.

V auguste sa začína olympijská kvalifikácia do Ria 2016. Čo by pre vás znamenala účasť na šiestej olympiáde?
Je to absolútna priorita v tomto i budúcom roku. Bolo by úžasné opäť sa prebojovať na olympijské hry, predviesť kvalitnú jazdu a zabojovať o šiesty cenný kov (2× zlato, 2× striebro, 1× bronz).

Neobávate sa, že vám Matej Beňuš či Alexander Slafkovský môžu vyfúknuť účasť v Riu?
Každý z nás sa bude chcieť dostať na olympiádu. Chalani o to viac, lebo by to bola ich prvá. Je to sen každého športovca – či ide o prvú, alebo šiestu účasť. Sú to pretekári svetovej kvality a pre každého z nás bude náročne sa tam dostať. Nech si toto privilégium vyslúži ten najlepší.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Michal Martikán #SP vo vodnom slalome