Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šéf výpravy vyzdvihol organizáciu Európskych hier i prístup Slovákov

Vedúci slovenskej výpravy na I. európskych hrách v azerbajdžanskom Baku Branislav Delej pred odchodom na podujatie hovoril o piatich medailách, realita je príjemnejšia.

27.06.2015 14:48
Erik Varga, Štefečeková Foto: ,
Erik Varga (vľavo) a Zuzana Rehák Štefečeková po víťazstve v mixtrape.
debata

Slováci si vybojovali pri Kaspickom mori sedem cenných kovov – 2 zlaté, 2 strieborné a 3 bronzové. Štyri vrátane jednej zlatej z trapu miešaných družstiev vybojovali strelci, jedno prvenstvo pridali atléti a jedným bronzom prispeli do zbierky zápasníci a boxeri. Najúspešnejším členom výpravy je trapista Erik Varga, ktorý vyhral mixtrap a bol druhý v mužskom trape. Atléti vyhrali svoju súťaž v rámci III. ligy ME družstiev, cenné kovy zavesili na krky aj Zuzane Rehák Štefečekovej (mixtrap), pištoliarom Jurajovi Tužinskému a Pavlovi Koppovi, boxerovi Viliamovi Tankóovi a zápasníkovi Istvánovi Lévaiovi.

„Keď som hovoril o piatich medailách, čakal som ich skôr niekde inde. Povedal som vtedy, že niektoré športy môžu prekvapiť. Stalo sa to v prípade boxu a zápasenia. Sklamali ma trochu kanoisti, že nevybojovali žiadnu medailu. Veril som aj Danke Bartekovej, ktorá napokon bola dvakrát štvrtá. Sedem medailí je však fantastický úspech,“ začal svoje hodnotenie Branislav Delej, ktorého veľmi potešil prístup slovenských športovcov k jednotlivým súťažiam.

Slováci sa snažili podať maximálne výkony. Vyslovene nesklamal žiaden, aj keď sa viac čakalo od rýchlostných kanoistov, plavcov, džudistov či streetbasketba­listiek. Najväčším prekvapením vo výprave je okrem bronzu Tankóa štvrté miesto stolnej tenistky Evy Ódorovej. „Absolvoval som viacero olympijských hier, na ktoré niektorí naši športovci sčasti prišli s myšlienkou, že nomináciou splnili cieľ a potom mali k súťaži laxnejší prístup. V Baku každý jeden slovenský športovec podal stopercentný výkon, snažil sa dosiahnuť najlepší výsledok. Nikto nič neodflákol,“ pochválil členov výpravy jej vedúci. Najväčšiu radosť počas pobytu pri Kaspickom mori mal po trape miešaných družstiev, keď sa Vargovi s Rehák Štefečekovou podarilo skompletizovať zlatom slovenskú medailovú zbierku.

zväčšiť Bronzový boxer Viliam Tankó na európskych hrách... Foto: Reuters, KAI PFAFFENBACH
Viliam Tankó Bronzový boxer Viliam Tankó na európskych hrách v Baku.

Účinkovanie výpravy sa nehodnotí len počtom získaných medailí, ktoré sú čerešničkou na torte. Pri zabezpečovaní účasti na vrcholných podujatiach hrá dôležitú úlohu logistika prepravy a ubytovania. V Baku bolo vo výprave vyše 270 členov, najviac v ére samostatnosti. Zvládnuť logistiku pre tento počet bolo vzhľadom na špecifiká EH, keď účastníci museli krátko po súťažiach opustiť svoje miesto v dedine športovcov, veľmi náročné. „Pre mňa ako vedúceho výpravy je najväčším ocenením, že sa všetko zvládlo aj organizačne. Aj vedúci jednotlivých športov nám potvrdili, že neprišlo k žiadnym mimoriadnym udalostiam pri zabezpečovaní výpravy,“ doplnil Branislav Delej.

Európske hry v Baku mali premiéru, kontinentálna asociácia národných olympijských výborov už myslí na edíciu v roku 2019. Jej dejisko bude po odstúpení Holandska známe až na jeseň. Azerbajdžan nasadil latku veľmi vysoko, úroveň organizácie sa blížila k olympijskej. Baku bolo akoby menšou kópiou Londýna 2012. „Tieto hry sa mi páčili. Neboli žiadne veľké výkyvy, fungoval transport, jedáleň. Strava bola dobrá, hygienicky na úrovni. Organizátori to zvládli profesionálne ako veľké olympijské hry. Aj naši športovci hodnotili úroveň ako fantastickú a nikto nemal výhrady,“ uviedol Delej.

debata chyba
Viac na túto tému: #Erik Varga #István Lévai #Juraj Tužinský #Zuzana Rehák Štefečeková #európske hry v Baku #Pavol Kopp #Viliam Tankó