Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V meste vetrov sa začínajú veľkolepé hry

Na hornatom území Kaukazu a pri veternom Kaspickom mori sa uskutočnia premiérové Európsky hry. V Baku, hlavnom meste Azerbajdžanu, sa od piatka do 28. júna predstaví 6000 športovcov z 50 krajín.

12.06.2015 08:00
Baku Foto:
Azerbajdžanské Baku.
debata (3)

V niektorých odvetviach prídu hviezdy, v ďalších športovci druhého sledu či talentovaní juniori. Z dvadsiatich športov v programe nebude mať Slovensko zastúpenie v plážovom futbale a sambe, neobsadia ani skoky do vody, športovú akrobaciu, aerobik, modernú gymnastiku a skoky na trampolíne. V slovenskej výprave je 170 športovcov.

„V dejisku je všetko pripravené. Bývame vo výškovej budove na deviatom až pätnástom poschodí. Okrem nás sú tu ubytovaní aj športovci z Bosny a Hercegoviny a Macedónska. Počasie je veterné, v stredu skoro odfúklo hlavnú jedáleň, ktorá je zakrytá stanom. Teplomer ukazuje okolo 30 stupňov. Dýcha to tu olympijským duchom,“ uviedol vedúci výpravy Branislav Delej.

Dedina, v ktorej sú športovci ubytovaní, sa nachádza 20 minút od letiska. Do centra Baku, ktoré má prezývku mesto vetrov, stačí absolvovať sedem zastávok metrom.

Azerbajdžan hry pripravil v rekordne rýchlom čase. Za 2,5 roka organizátori postavili a pripravili športoviská a infraštruktúru, ktorých výstavba bežne trvá aj sedem rokov. Počet stálych športovísk a hál sa vyšplhal na dvanásť. Päť z nich sú úplne nové objekty: národná gymnastická aréna, bicyklový park BMX, plavecké centrum, strelecké centrum a Olympijský štadión. Ďalších šesť bude dočasných – aréna vodného póla, volejbalová a basketbalová aréna, park pre horské bicykle, triatlon a závodisko pre cestnú cyklistiku.

Veľkolepé divadlo odštartuje otvárací ceremoniál na vypredanom 68-tisícovom hľadisku Národného štadióna. Hlavný program sa začne v piatok o 21.00 miestneho času (18.00 SELČ). „Bude to najväčšia noc v histórii azerbajdžanského športu. Tridsať mesiacov sme transformovali naše vízie do reality,“ povedal operačný šéf Európskych hier Simon Clegg.

Vlajkonosičom slovenskej výpravy bude triatlonista Richard Varga. „Od organizátorov sme dostali 114 kariet pre športovcov, ktorí sa zúčastnia ceremoniálu priamo na ploche. Ostatní budú v hľadisku. Týka sa to najmä športovcov, ktorí súťažia hneď na druhý deň,“ dodal Delej.

Už v piatok absolvujú svoje prvé štarty akvabely a vodné pólistky. Medzi prvými prileteli do Baku aj stolní tenisti. „Prvotné pocity z dejiska sú príjemné. Ubytovanie tvorí väčší byt, v ktorom sú štyri izby. Chutná je aj strava. Na výber je talianska kuchyňa, grilované mäso, šaláty, jogurty, dezerty či ovocie. Tešíme sa na ceremoniál a v nedeľu sa pôjdeme pozrieť na volejbalistov v súboji s Talianskom,“ uviedla Barbora Balážová.

Osobitnú príchuť majú hry pre stolnotenisovú trénerku Valentinu Popovovú, ktorá sa narodila v Azerbajdžane a na Slovensko sa presťahovala až po tridsiatke „Narodila som sa v Sumgaite, asi dvadsať kilometrov od Baku. Prídu ma teda podporiť viacerí kamaráti i rodina. Ľudia v Azerbajdžane si dali záležať, aby bolo všetko výnimočné,“ konštatovala 54-ročný bývalá majsterka Európy.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #EH v Baku 2015