Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenskú výpravu povedie v Baku triatlonista Varga

Rekordná výprava sa zúžila o piatich športovcov. Slovensko vyšle na premiérové Európske hry do Baku historický počet 174 športovcov - 101 mužov a 73 žien.

04.06.2015 16:20
Marcel Lomnický, Danka Barteková Foto: ,
Marcel Lomnický a Danka Barteková.
debata (2)

Z pôvodnej nominácie vypadli triatlonistka Ivona Miklošová, atlétky Michaela Pešková a Monika Weigertová, volejbalista Martin Sopko a plavec Tomáš Púchly. Zmena nastala aj na poste zástupcu vedenia výpravy, kde Romana Bučeka vystriedala Petra Gantnerová.

Celkovo sa v Baku od 12. do 28. júna predstaví 6000 športovcov z 50 európskych krajín, ktorí budú súťažiť v 17 športoch a 22 odvetviach. Vlajkonosičom slovenskej výpravy na slávnostnom otvorení bude triatlonista Richard Varga.

„Som optimistom. Verím, že získame minimálne päť medailí, z toho dve až tri zlaté. Najväčšie šance dávam našim strelcom či rýchlostným kanoistom. Osobne verím aj Rišovi Vargovi v triatlone. Vysoké ambície majú aj atléti v súťaži družstiev,“ uviedol vedúci slovenskej výpravy Branislav Delej.

Vo viacerých športoch sa bude bojovať o olympijské miestenky do Ria 2016. Víťazi v streľbe, stolnom tenise a triatlone si zaručia priamu účasť. V džude a zápasení sú Európske hry aj kontinentálnym šampionátom. Horúcim slovenským medailovým želiezkom bude strelkyňa Danka Barteková, ktorá je zároveň aj členkou Medzinárodného olympijského výboru.

„Som šťastná, že Európa bude mať ako posledný kontinent svoje vlastné hry. Je to výborná príležitosť najmä pre mladých športovcov, aby si zmerali sily s európskymi konkurentmi. Za strelcov môžem prezradiť, že tam pôjdeme s vysokými ambíciami. Teším sa na zmiešané tímy a verím, že si tam vystrieľame ďalšie olympijské miestenky,“ povedala bronzová z olympijskej súťaže v skeete v Londýne 2012.

Európsky hry v Baku majú byť veľkolepé. Organizátori dostali k dispozícii 8 miliárd eur. „Pokiaľ ide o športovú infraštruktúru a organizačné zabezpečenie, Baku je pripravené na úrovni olympijských hier,“ prezradil generálny sekretár SOV Jozef Liba.

Najväčšia časť slovenskej výpravy odletí do Baku v utorok 9. júna. Počas šampionátu bude dôležitá logistika. „Každý deň bude niekto prichádzať a odchádzať. Športovci väčšinou pricestujú dva dni pred súťažou a o ďalšie dva dni pôjdu domov,“ poznamenal Delej.

Vstupenky na podujatie bude možné zakúpiť priamo cez internet. Slúžia aj ako vstupné víza do Azerbajdžanu. Slovenskí fanúšikovia majú možnosť sledovať celé podujatie na obrazovkách televízie Digi Sport, ktorá odvysiela 550 hodín živých prenosov. K dispozícii budú mať aj mobilnú aplikáciu či špecializovanú sekciu na webe Slovenského olympijského výboru.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #európske hry v Baku