Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Snehová kráľovná zmaturovala a túži po surfovaní

Spiaca Popoluška sa premenila na snehovú kráľovnú. Vlaňajšie leto si vôbec nepričuchla k bielej perine. Nemohla si to dovoliť. Snoubordistka Klaudia Medlová dosiahla v skromných podmienkach výnimočné úspechy, ktoré ovenčila honorom slovenský Lyžiar roka v sezóne 2014/2015.

04.06.2015 10:00
Klaudia Medlová Foto: ,
Slovenská snoubordistka Klaudia Medlová.
debata

Odštartovala ju famózne. Na januárových majstrovstvách sveta v Rakúsku získala bronz v disciplíne slopestyle a v big air skončila tesne za stupňami víťazov. „Pomohlo mi dvojtýždňové sústredenie v Amerike. Na jeho začiatku som sa cítila, akoby som päť rokov nejazdila. Zopár mesiacov som totiž nebola na snehu,“ prezradila 21-ročná Liptáčka.

Na pretekoch SP si trikrát vyjazdila pódiové umiestnenie a konečnom hodnotení freestylových disciplín skončila na výbornom druhom mieste. Talentovaná športovkyňa žiarila aj na výberovom podujatí Nine Queens, kde ako prvá žena na svete predviedla double backside rodeo 900 mute. „Tento skok ma trochu preslávil a snáď sa o mne dozvedia aj v zámorí. Môže mi to pomôcť, aby som sa dostala na vysnívané X-Games,“ dodala.

Dosiaľ najvydarenejšiu sezónu v živote obohatila víťazstvom v lyžiarskej ankete, hoci je snoubordistka. V minulosti sa rovnakému uznaniu dostalo striebornému zo zimnej olympiády v Turíne 2006 Radovi Židekovi. „Vôbec som to nečakala. Tipovala som, že zvíťazí zjazdárka Veronika Velez-Zuzulová. Teší ma, že snoubording sa môže na Slovensku zviditeľňuje.“

Najobľúbenejším lyžiarom sa na základe internetového hlasovania fanúšikov stala jej kamarátka – akrobatická lyžiarka Zuzana Stromková. „Som šťastná, že sme si to takto podelili. Zuzka má právom najväčšie sympatie,“ uviedla s úsmevom a doplnila: „Teším sa, že tieto športy idú do popredia najmä kvôli deťom. Snažíme sa im vysvetliť, že môžu s nimi precestovať svet a spoznať viacerých kamarátov.“

Po úspešnej sezóne sa Medlová pripravovala na skúšku dospelosti. „Maturitu som zvládla dobre – na samé trojky. Nemala som pred ňou žiadny stres ani trému. Viem, že ma v živote čakajú ťažšie prekážky,“ tvrdí s nadhľadom.

Najbližší mesiac sa bude pripravovať v Slovenskom silovom inštitúte pod vedením kondičného trénera Borisa Žbirku. „Ozvali sa mi, že mi pomôžu ako nastaviť stravu, vybalansovať telo, keďže pri snouborde zaťažujem jednu stranu viac. Rôznymi cvikmi chceme dosiahnuť, aby mi menej trpeli kolená a členky,“ dodala. Po tvrdej drine by si rada zašla k moru. Nie však leňošiť. „Chcela by som si zasurfovať. Najradšej na Srí Lanke.“

Pomohli jej úspechy k väčšej finančnej podpore a popularite? „Zatiaľ nemám podpísanú zmluvu so žiadnym sponzorom. Podporuje ma Národné športové centrum a Slovenský lyžiarsky zväz. Nezastavujú ma ani cudzí ľudia na ulici. Jedine v škole sa mi prihovorilo zopár detí či sa môžu so mnou odfotiť. Verím, že postupne sa snoubordingová komunita prebudí,“ uzavrela.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zimné športy #Klaudia Medlová #snoubording