Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tovariš je kráľom. Klania sa mu i Navrátilová

Neskákal, nekričal, s oslavami to nepreháňal. Len zodvihol ruku nad hlavu, zaťal päsť a pokorne prijal gratuláciu od súpera. Napriek tomu, že uspel v obrovskom boji a dočkal sa okamihu, po ktorom túžil dve desaťročia.

05.05.2015 09:16 , aktualizované: 18:10
Stuart Bingham Foto:
Majster sveta v snookri Stuart Bingham.
debata

Na prvý pohľad nevyzerá Stuart Bingham nijak výnimočne. Guľatá tvár, plešina, zopár kilogramov nadváhy. Na ulici by ste si ho ani nevšimli. Keď sa však postaví k stolu so zeleným plátnom, do ruky vezme tágo a rozohrá partiu s pätnástimi červenými, čiernou, ružovou, modrou, zelenou, hnedou a žltou guľou, mení sa na génia, ktorý sa od pondelkovej polnoci pýši titulom snookrového majstra sveta.

„Dosiahol som niečo, v čo som ani sám nedúfal. Naozaj som svetovým šampiónom? Možno to vyznieva ako zdvorilostná fráza, ale vskutku tomu nemôžem stále uveriť,“ vravel po finálovom zápase rodák z Essexu. Pred turnajom v sheffieldskom divadle Crucible mu pritom experti nedávali veľké šance. Práve naopak, s kurzom 50:1 ho považovali za outsidera. Žreb bol totiž k nemu nemilosrdný. Do cesty mu postavil päťnásobného majstra sveta a jedného z najlepších hráčov histórie Ronnieho O'Sullivana. Poradiť si musel aj s Juddom Trumpom – na základe aktuálnej formy najväčším favoritom šampionátu. Obe veľké výzvy však Bingham zvládol a vo finále s favorizovaným Shaunom Murphym si za stavu 15:15 na framy (hralo sa na 18 víťazných) udržal pevné nervy.

„Keď súper vyrovnal, myslel som si, že moje šance na úspech sú minimálne. Po dlhom boji som si takmer necítil ruku. Akoby patrila niekomu inému. Navyše, začala ma ovládať nervozita, ktorej som sa našťastie ihneď striasol. Paradoxom je, že od tohto okamihu som začal hrať takmer bezchybne,“ tvrdil Bingham, ktorý sa stal v 38 rokoch najstarším hráčom s premiérovým titulom majstra sveta. Binghamovi sa pritom na svetovom šampionáte nikdy nedarilo. Medzi profesionálmi pôsobí už dvadsať rokov, na majstrovstvách sveta štartoval predtým osemkrát, no len raz si zahral vo štvrťfinále. Pred pätnástimi rokmi síce spôsobil senzáciu, keď v úvodnom kole vyradil legendárneho obhajcu titulu Stephena Hendryho, no v sezónach 2003 – 2007 sa dokonca nekvalifikoval ani do hlavnej súťaže.

„Sme svedkami úžasnej premeny. Z tovariša sa stal kráľ Cruciblu,“ napísal britský denník The Independent. „Wow, takéto víťazstvo je cenné, ako keď vyhráte set v pomere 18:16,“ napísala na Twitteri nová Binghamova fanynka Martina Navrátilová.

Slov chvály si vypočula nová svetová dvojka (za Markom Selbym), ktorá za sheffieldský triumf zinkasovala 300-tisíc libier, dostatok. Najviac ho však zrejme potešil úsmev manželky Michelle a objatia od trojročného syna Shaea a nevlastnej dcéry Tiegan.

Výsledok finálového stretnutia (hralo sa na maximálny počet 35 frejmov):
Stuart Bingham (Angl.) – Shaun Murphy (Angl.) 18:15

Agentúrny článok bol nahradený autorským.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2015 #snooker #Stuart Bingham