Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hámor odložil ďalší pokus na budúci rok

Peter Hámor (50) už tento rok na svoju trinástu osemtisícovku nevystúpi. Po piatich rokoch sa prvý raz stane, že nebude stáť ani na jednej osemtisícovke.

28.04.2015 19:48
Peter Hámor. Foto:
Peter Hámor.
debata

Popradský horolezec ich má na konte dvanásť a do vysoko cenenej Koruny Himalájí mu chýbajú už len dve – Manaslu a Dháulagirí. Na všetkých osemtisícovkách stálo v doterajšej histórii len 33 horolezcov.

Hámor sa pokúsil vystúpiť na ôsmu najvyššiu horu planéty Manaslu (8163 m) v tejto jarnej sezóne, ale uplynulý piatok sa musel z Nepálu predčasne vrátiť. Pri nešťastnom páde na chrbát si zlomil dve rebrá a helikoptéra ho spod hory prepravila do Káthmandu. Krajinu opustil deň pred ničivým zemetrasením.

„Cítim sa dobre, ale tento rok sa už do Nepálu nechystám,“ potvrdil Hámor. „Jarná sezóna je pasé, na jeseň do Himalájí nezvyknem chodiť. Teraz je navyše ťažko predpovedať, ako bude Nepál vyzerať po tejto ničivej tragédii o niekoľko mesiacov. Situácia je mimoriadne zlá. Musím sa dať najskôr dokopy a pokúsim sa naplánovať program na budúci rok. Dúfam, že sa príroda vybúrila a bude už len lepšie.“

Pod Manaslu sa dlhší čas pohyboval spolu s rumunským parťákom Horiom Colibasanuom. „Prešli sme dvakrát okolo kopca, cestu do základného tábora sme prerazili, hoci s oneskorením. Všetko išlo podľa plánu, kým som si nezlomil rebrá. V takom stave sa chodí zle s ťažkým batohom na chrbte. Veril som, že sa dám ešte dokopy, že sa môj zdravotný stav zlepší, ale ukázalo sa, že to nie je reálne.“

Popradčan po rýchlom odchode z Himalájí nechal pod horou celý svoj horolezecký výstroj. „Po tom, čo sa stalo, neviem, či sa k nemu ešte dostanem. Som v kontakte s viacerými ľuďmi v postihnutej oblasti. Dôležité je, že domorodci, ktorí nám pomáhali, sú v poriadku, ničivé zemetrasenie prežili, hoci jeho epicentrum bolo práve neďaleko Manaslu,“ približuje.

V uplynulých týždňoch pôsobila v Nepále z horolezeckých výprav aj slovenská skupina horských vodcov, ktorá sa chystala na výstup na piatu najvyššiu horu sveta Makalu (8463 m). Hámor bol s jej členmi v kontakte, konzultovali postup. Dvoch z nich – Igora Trgiňu a Igora Slezáka – museli pred niekoľkými dňami transportovať vrtuľníkom do nemocnice v hlavnom meste Káthmandu, obaja mali zdravotné problémy súvisiace s pobytom vo výškach.

„Tesne pred mojím odchodom sme sa dokonca osobne stretli v Káthmandu a chvíľu sme si podebatovali,“ potvrdil Hámor.

Podľa aktuálnych informácií na stránke expedície sa ďalší piati členovia vzhľadom na nepriaznivú situáciu po zemetrasení a zdravotný stav rozhodli vrátiť. Zostúpili do Hillary Base Campu a čakali na vrtuľník. Pod Makalu však zostali dvaja slovenskí horolezci z tejto expedície Anton Suchý a Ondrej Matej, ktorí vyhodnotia novú situáciu a ak to bude možné, budú pokračovať aj vo výstupe. Vo výške 5800 metrov sa pripojili k členom ostatných expedícií a v tábore organizujú pomoc pre rodiny šerpov, ktoré zemetrasenie pocítili. Horolezci im pomáhajú najmä liekmi, zdravotným materiálom a jedlom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Hámor