Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vargu čaká v Baku prvá šanca na Rio

Voľnejší týždeň, návšteva rodiny a priateľov, oddych. Taký program čaká v najbližších dňoch Richarda Vargu, najúpešnejšieho slovenského triatlonistu, ktorý trávi väčšinu času v zahraničí a do rodnej Bratislavy zavítal po dlhšom čase.

16.04.2015 18:03
Richard Varga Foto: ,
Richard Varga.
debata

„Od decembra som bol v tréningovom kolotoči. Po krátkej pauze sa chystám na päť týždňov ďalšieho tréningu,“ vysvetlil Varga, ktorý sa už v pondelok vracia do Londýna.

Absolvoval na začiatku roku troje pretekov svetovej série so solídnymi výsledkami: Abú Zabí (25. miesto), Auckland (7.) a Gold Coast (15.).

„S prvými pretekmi som nebol príliš spokojný, ale ani som neočakával od nich veľký výsledok. Potom som sa presunul na Nový Zéland, kde som najskôr tri týždne trénoval a vzápätí som vybojoval druhý najlepší výsledok v tomto seriáli v kariére. Mal som z neho radosť, hoci som mohol skončiť ešte lepšie. Ďalšie podujatie som absolvoval v Austrálii, kde som sa najskôr aklimatizoval, dva týždne si zvykal na vlhké, dusné, teplé počasie. Cítil som, že moja výkonnosť stúpa a trúfal som si na lepšie umiestnenie, ale nevyšlo to. Výkon ma však potešil, príprava sa uberá dobrým smerom,“ zhodnotil prvú časť sezóny 26-ročný Bratislavčan.

Jej prvý vrchol príde o necelé dva mesiace na prvých Európskych hrách v Baku, na ktoré vyšle Slovensko najpočetnú výpravu v histórii veľkých podujatí (aktuálne 177 športovcov). Triatlonové súboje naplánovali už v prvých dvoch súťažných dňoch a víťazi v kategórii mužov i žien postúpia priamo do Ria de Janeiro 2016. Získať v predstihu olympijskú miestenku je príťažlivý cieľ.

Varga absolvuje poslednú časť prípravy na toto podujatie v Londýne, kde dlhodobo žije a trénuje. „Prvé štyri týždne má čaká tvrdý tréning, bude to náročné. Po ňom sa týždeň sústredím na vyladenie formy, zúčastním sa v Londýne na ďalších pretekoch, budú testom, po ktorom sa presuniem priamo do Baku,“ pokračoval.

Olympijskú premiéru zažil v Londýne 2012 a aj teraz je jeho hlavným cieľom olympiáda. „Vybojovať si účasť v Riu už v Baku je pre každého veľmi lákavé, lebo potom sa môže pretekár kvalitne pripravovať celý rok na olympijskú súťaž. Ak budú priaznivé okolnosti a budem mať aj trochu šťastia, pokúsim sa zabojovať o prvé miesto. V Baku sa zíde silná konkurencia, odhadujem, že asi 90 percent svetovej špičky, len zopár pretekárov z nej bude chýbať,“ naznačil slovenský triatlonista.

Ak by nevyšla prvá možnosť, bude mať ďalšie, aby si zabezpečil olympijskú miestenku. V olympijskom rebríčku mu aktuálne patrí 21. miesto.

„Body do rebríčka zbierame zo seriálu majstrovstiev sveta, svetového pohára a z majstrovstiev Európy. Pred sebou mám ešte viacero pretekov, prvá etapa sa skončí koncom mája, potom nasleduje ďalšia, potrvá až do mája 2016. Počíta sa osem najlepších výsledkov, pre mňa to znamená, že budem musieť veľa pretekať, ale myslím si, že ak budem zdravý, účasť v Riu by mi nemala ujsť,“ zaprognózoval si Richard Varga.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Varga