Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nový zákon o športe zvyšuje kontrolu a dáva autonómiu zväzom

Pripravovaný zákon o športe by mal dať zväzom a spolkom väčšiu autonómiu, ale zároveň aj posilniť prvky kontroly zo strany verejnosti.

31.03.2015 12:03
Juraj Draxler, minister školstva Foto: ,
Minister školstva Juraj Draxler.
debata

Pracovná skupina Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky pripravila hrubé paragrafové znenie právnej úpravy, ktorá by mala riešiť problémy športového hnutia. Návrh zatiaľ nehovorí o finančných záležitostiach, o nich sa bude diskutovať v najbližších týždňoch a mesiacoch.

„Cieľom je vytvoriť štandardné prostredie, aby sme neboli svedkami podobných krokov niektorých zväzov a klubov, aké sa diali v minulých dňoch. V nasledujúcom období budeme diskutovať o finančnej časti – ako nájsť zdroje a vytvoriť motivačné prostredie aj pre súkromný sektor, aby viac podporoval šport,“ uviedol predseda Národnej rady SR a bývalý minister školstva Peter Pellegrini.

Novinkou v zákone je informačný systém športu, v ktorom budú nielen údaje o zväzoch a športovcoch, ale aj o podujatiach. Týmto krokom by sa mala zvýšiť najmä transparentnosť používania finančných prostriedkov, zväzy by mali v presne stanovených lehotách deklarovať ich použitie. Posilní sa tým aj prístup k informáciám pre verejnosť. „Zákon je komplexná právna úprava s novými prvkami. Je v nej výrazne posilnená kontrola zdola a verejná kontrola zväzov pri nakladaní s finančnými prostriedkami,“ hovorí minister školstva Juraj Draxler.

Súčasťou návrhu zákona je aj Stály súd pre šport, zavádza sa pozícia kontrolóra zväzov, definuje sa postavenie subjektov v športe, otázky vzdelávania a riešia sa aj negatívne športové javy. Zákon bude obsahovať aj paragrafy o Slovenskom olympijskom výbore a Slovenskom paralympijskom výbore. Cieľom predkladateľov zákona je, aby vstúpil do platnosti k 1. januáru 2016. „Keďže sa zavádzajú nové pravidlá a povinnosti pre zväzy, tie sa musia prispôsobiť novej legislatíve. Niektoré časti zákona preto nadobudnú účinnosť postupne,“ doplnil Peter Pellegrini.

V súčasnosti majú vlastné športové centrá ministerstvá školstva, obrany i vnútra. Do budúcnosti je ambíciou pokročiť aj v tejto oblasti a združiť športovcov do jedného strediska.

debata chyba
Viac na túto tému: #zákon o športe