Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pistorius bude čeliť odvolaniu, môže to trvať dva roky

Právnici juhoafrického telesne hendikepovaného atléta Oscara Pistoriusa nepochodili so žiadosťou o zamietnutie odvolania prokuratúry proti klasifikácii trestného činu, ktorý paralympionik spáchal zastrelením priateľky Reevy Steenkampovej vo februári 2013.

13.03.2015 11:43
Oscar Pistorius Foto: ,
Oscar Pistorius.
debata

Sudkyňa Thokozile Masipová minulý rok rozhodla, že Pistorius sa dopustil zabitia z nedbanlivosti a vymerala mu trest 5 rokov odňatia slobody s možnosťou skoršieho prepustenia. Následne však ešte v decembri vyjadrila súhlas s postupom hlavného prokurátora Gerrieho Nela a odporučila jeho podnet postúpiť najvyššiemu odvolaciemu súdu. Žaloba podložila žiadosť o odvolanie argumentom, že sudkyňa nesprávne interpretovala právnickú zásadu „dolus eventualis“. Tá tvrdí, že vraždy sa dopustil páchateľ, ktorý mohol predpovedať, že jeho čin bude mať za následok smrť inej osoby, a napriek tomu tak konal.

Pistorius si svoj trest odpykáva vo väznici Kgosi Mampuru v Pretórii. Podľa doteraz platného rozsudku by ho mohli prepustiť na slobodu už po desiatich mesiacoch. Svoju priateľku zastrelil pred vyše dvoma rokmi na Valentína cez zatvorené dvere na toalete mysliac si, že ide o nebezpečného votrelca. Aspoň tak sa bránil pred súdom.

Ak prokuratúra s odvolaním uspeje a dosiahne zmenu rozsudku na vraždu, môže sa Pistoriusov trest predĺžiť na 15 rokov odňatia slobody, čo je spodná sadzba.

Prípadu by sa teraz mal ujať odvolací tribunál v Bloemfonteine. Termín pojednávania zatiaľ nebol stanovený. Odborníci na juhoafrické právo tvrdia, že kauza sa môže ťahať aj dva roky.

debata chyba
Viac na túto tému: #Oscar Pistorius