Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

VIDEO: Smrť číhala na rallye v Mexiku. Estónci sa vo Forde Fiesta skoro utopili

Estónsky jazdec Ott Tänak prežil v piatok na mexickej rallye chvíle hrôzy. So svojím vozidlom Ford Fiesta vošiel do vodnej nádrže a spolu s navigátorom Raigom Molderom museli potápajúce sa auto rýchlo opustiť.

07.03.2015 10:30
debata

Napriek tomu, že boli obaja v ohrození života a ich vozidlo bolo kompletne pod vodou, budú v sobotu v rely pokračovať.

„Keď ste vo vode, blízko hraníc života a smrti, bojujete o život a ten boj vyhráte, tak je to úžasný pocit,“ citoval Tänaka oficiálny web šampionátu WRC.

Tänak v úvodnej piatkovej rýchlostnej skúške prevrátil svoju Fiestu a zišiel s ňou do vody. Obaja Estónci zareagovali bleskovo – za menej ako desať sekúnd boli z auta vonku, čo bolo ich šťastie, lebo po 25 sekundách už nebola po voze na hladine ani stopa.

„Rozopol som si pás a okamžite po tom, čo som otvoril dvere, sa auto naplnilo vodou. Potom išlo dolu celkom rýchlo,“ popisoval Tänak. "Aj keď som sa dostal von, zažíval som okamihy strachu. Stále som mal zapojený interkom, ktorý išiel ťažko odpojiť, takže ma sťahoval pod vodu. To bol hrozný pocit, ale našťastie som mal dosť síl a ten drôt sa mi podarilo odpojiť. O pár sekúnd neskôr bolo auto preč, "povedal dvadsaťsedemročný Estónec.

Na to všetko si Tänak spomenul až dlho po nehode, pri nej iba bojoval o prežitie. „Bolo mi jedno, ako je to náročné, proste som sa chcel dostať von. Bolo to fakt na hrane. Boli sme sami. Nejakí diváci tam boli, ale príliš ďaleko, takže nemohli pomôcť.“

Po oslobodení z auta čakalo Estóncov zhruba päť šesť metrov plávania k brehu. „Bola to celkom práca s tými nasadenými prilbami. Neviem, či som dobrý plavec, ale prežil som, to mi stačí,“ povedal s úsmevom pretekár, ktorého najlepším výsledkom na majstrovstvách sveta je tretie miesto zo Sardínie 2012.

K nehode došlo pri brzdení z kopca na šotolinovej ceste. „Niečo sa pokazilo v prednej časti a koleso nás začalo ťahať ku kraju cesty. Keď som videl vodu a prevrátili sme sa, zakričal som na Raiga, že musíme konať rýchlo. Bolo to tesne predtým, než sme spadli do vody,“ uviedol Tänak.

Príbeh Estóncov má takmer rozprávkovú bodku, pretože nielenže vyviazli bez zranení, ale budú v rely pokračovať. Aj keď sa ich Ford z kalnej vody podarilo vyslobodiť až po desiatich hodinách, mechanici tímu M-Sport za pomoci oboch jazdcov vymenili väčšinu dielov a cez noc uviedli auto prekrstené na „Titänak“ do stavu, v ktorom môže pokračovať v rallye.

Francúz Ogier je po piatku lídrom Rely Mexika

Francúzsky jazdec Sébastien Ogier na Volkswagene Polo R je po piatkovej desiatej rýchlostnej skúške na čele Rely Mexika, tretieho podujatia tohtoročného seriálu MS v tomto motoristickom odvetví. Obhajca titulu s celkovým časom 1:45:03,0 h vedie o 13,5 sekundy.

Druhý je Fín Jari-Matti Latvala (Volkswagen Polo R) a tretia pozícia patrí Nórovi Madsovi Östbergovi (+29,5) na Citroëne DS3.

Rely Mexika – priebežné poradie po piatku:
1. Sébastien Ogier (Fr.) Volkswagen Polo R 1:45:03,0 h, 2. Jari-Matti Latvala (Fín.) Volkswagen Polo R +13,5 s, 3. Mads Östberg (Nór.) Citroën DS3 +29,5, 4. Andreas Mikkelsen (Nór.) Volkswagen Polo R +45,2, 5. Elfyn Evans (V. Brit.) Ford Fiesta RS +1:03,9 min, 6. Dani Sordo (Šp.) Hyundai i20 +1:40,5

debata chyba
Viac na túto tému: #Ford Fiesta #Ott Tänak