Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hrašnová: Na najlepšie si netrúfam. Na slovenský rekord áno

Jej univerzálnosť vyráža dych. Vicemajsterka Európy v hode kladivom Martina Hrašnová sa predstaví na halových majstrovstvách Európy v atletike vo vrhu guľou.

05.03.2015 10:00
Martina Hrašnová Foto: ,
Martina Hrašnová.
debata

Na majstrovstvách Slovenska zvíťazila výkonom 15,60 m, čím si zlepšila osobné maximum o 58 cm. Za 30-ročným slovenským rekordom Gabriely Hanulákovej zaostala o 19 cm. „Pred majstrovstvami Slovenska som absolvovala pár tréningov, po ktorých som zistila, že by to mohlo ísť,“ tvrdí 31-ročná atlétka.

Prečo ste sa rozhodli štartovať na európskom šampionáte vo vrhu guľou?
Tejto disciplíne som sa venovala už ako dorastenka. Po rozhovore s trénermi, vedením atletického zväzu a súperkami som sa rozhodla, že to vyskúšam.

Bolo náročné si v mladosti vybrať medzi vrhu guľou a hodom kladivom?
Na svojom premiérovom svetovom šampionáte som dokonca štartovala hode kladivom i diskom. Musela som si z troch disciplín vybrať a kladivo mi šlo jednoznačne najlepšie.

V akej nálade idete na váš premiérový šampionát pod strechou?
Nepociťujem žiadne tlaky. Nikto odo mňa neočakáva medailu. Idem si užiť atmosféru a vychutnať si niečo, čo už viackrát v živote nezažijem. Viem, že na profesionálky vo vrhu guľou nemám. V prvom rade budem bojovať sama so sebou.

Dávate si osobné ciele?
Možno by som mohla atakovať hranicu šestnásť metrov. Nemám to však príliš vyhádzané. K dispozícíí mám tri pokusy – bude to hop alebo trop. Ak sa mi podarí prekonať osobné maximum, budem spokojná. Keby som prekonala slovenský rekord, budem nadšená.

Čo hovoríte na rekordnú výpravu slovenských atlétov?
Som rada, že nás ide toľko. V lete nás čakajú Európske hry v Baku a bude výborné, že sa navzájom lepšie spoznáme a utvoríme dobrý kolektív.

Pripravovali ste sa osobitne pred dnešnou súťažou?
Pred majstrovstvami Slovenska som mala päť tréningov, po nich ešte jeden. Mám svoje ambície v inom športe a nemohla som ich príliš obmedzovať.

Po halových majstrovstvách Slovenska ste váhali, či pocestujete aj do Prahy. Čo vás presvedčilo?
Rozhodovala som sa do poslednej chvíle. Nebola som si istá, či bude vhodné štartovať vo vrhu guľou týždeň pred súťažou v kladive. Vedenie zväzu mi povolilo odcestovať ihneď po súťaži domov, čiže mi to nespôsobí veľký tréningový výpadok. Jedine, žeby som postúpila do finále (smiech).

Aký je váš najbližší program?
O týždeň sa zúčastním na Európskom pohári v hode kladivom v portugalskej Leirii. Bude to prvá vážna previerka v tomto roku. Nejdem tam síce s veľkými ambíciami, ale určite tomu prikladám väčšiu váhu ako šampionátu v Prahe.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Martina Hrašnová