Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tokio ušetrí miliardu dolárov. Aj na úkor vodného slalomu

Presun areálu pre vodný slalom a upustenie od výstavby modernej haly pre basketbal a areálu pre parkúr a drezúru ušetria organizátorom olympijských hier 2020 v Tokiu približne miliardu dolárov.

01.03.2015 09:21
Vodný slalom, ilustračný Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata

Kanál pre vodný slalom musia presunúť pre protesty environmentálnych združení. Upravený plán organizácie predstavili Japonci počas zasadnutia exekutívy Medzinárodného olympijského výboru (MOV) v Riu de Janeiro.

Basketbalový turnaj presunuli do vzdialenejšej haly v Saitame, ktorá hostila zápasy MS 2006 a má kapacitu 37-tisíc miest. Súťaže v parkúre a drezúre budú v areáli, ktorý slúžil už pre OH 1964 a teraz prejde rekonštrukciou. Areál Baji Park sa nachádza asi päťdesiat minút od centra Tokia. Po protestoch ochranárov postavia areál pre vodný slalom mimo parku Kasai Rinkai. Športovisko presunú o pár stoviek metrov.

"Momentálna úspora predstavuje asi miliardu dolárov a to je dosť podstatná čiastka. Navyše, môže sa ešte zvyšovať,“ uviedol výkonný riaditeľ MOV pre OH Christophe Dubi. Tokio získalo od MOV povolenie a rokuje o ďalších zmenách s medzinárodnými federáciami bedmintonu, cyklistiky, šermu, jachtingu a taekwonda. Očakáva sa, že oproti pôvodným plánom pri kandidatúre sa zmení miesto alebo projekt desiatich športovísk. Pôvodne sa uvažovalo, že 85% dejísk bude v okruhu osem kilometrov od olympijskej dediny. Exekutíva MOV bude o zmenách rokovať v apríli.

debata chyba
Viac na túto tému: #OH 2020