Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Riu chcem plávať s bakalárskym titulom

Plávaniu podriadil tréningy, jedálniček i školu. Richard Nagy zavŕšil životnú sezónu premiérovým víťazstvom v ankete Plavec roka 2014.

09.02.2015 09:00
Listopadová, Nagy Foto: ,
Sprava: Katarína Listopadová a Richard Nagy.
debata (1)

„Je to príjemné zadosťučinenie za prácu, ktorú som celý rok odvádzal. Zvíťazil som prvýkrát a snáď nie naposledy,“ tvrdí 21-ročný Bratislavčan.

Ako hodnotíte vlaňajšok?
Podarilo sa mi všetko, čo som si naplánoval. Možno aj niečo navyše. Bol to mimoriadne úspešný rok a nenašiel som v ňom žiadne čierne momenty.

Kedy ste prežívali najväčšiu radosť?
Keď som sa na majstrovstvách Európy v Berlíne prebojoval do finále na 1500 metrov a zlepšil si osobné maximum o necelých pätnásť sekúnd (15:07,29 min).

Čo pre vás znamená premiérové ocenenie v ankete?
Je to príjemné zadosťučinenie za prácu, ktorú som celý rok odvádzal. Zvíťazil som prvýkrát a snáď nie naposledy. Skôr som si myslel, že prvenstvo obháji Tomáš Klobučník. V môj prospech rozhodol asi Berlín. Jemu nevyšiel podľa predstáv, keďže bol predtým na vojne.

Aké slová ste si od neho vypočuli?
Zagratuloval mi a povedal, že o rok to nebudem mať také jednoduché (smiech).

Koľko percent vášho úspechu patrí trénerovi Gabrielovi Baranovi?
Asi deväťdesiat. To, čo dokážem vo vode, je jeho zásluha. U iného trénera by som nebol schopný toľko odplávať. Jeho tréningy sú unikátne a minimálne v slovenských končinách nemajú obdobu. Miestami plávam bláznivé série, o ktorých som si pred časom myslel, že sa nedajú zvládnuť.

Prezradíte nejaké tréningové chuťovky?
Najväčšie lahôdky prichádzajú na sústredeniach – 90×200 metrov, 50×300 m alebo 60×100 m. V bazéne som neraz aj štyri hodiny. Priznám sa, že sú tréningy, ktoré si ľahko zapamätám (smiech).

Dopriali ste si za prvenstvo špeciálnu odmenu?
Nie je na to dôvod. Mám doma kyticu a trofej. Oslavoval som po európskom šampionáte v Berlíne či majstrovstvách sveta v Dauhe. Už je tu nová sezóna a treba sa na ňu poriadne sústrediť.

Aké ciele si v nej dávate?
Od marca budú v hre limity na olympijské hry do Ria, ktoré chcem zvládnuť čo najlepšie. Vrcholom budú MS v Kazani, kde chcem opäť plávať rýchlejšie ako vlani. Tretím cieľom je napísať bakalársku prácu a ukončiť štúdium. Keď sa mi to podarí, bude to obrovský úspech.

Čomu sa venujete v zimnej príprave?
Momentálne absolvujem základnú objemovú prípravu, v ktorej zaplávam dlhé kilometre. Nie je to nič, čo by si chcel so mnou niekto vymeniť. Trénujem aj v posilňovni. Najviac času však trávim v bazéne, veď som plavec. V polovici marca ideme s trénerom na tri týždne do Sierra Nevady. Bude to moje prvé vysokohorské sústredenie, tak som zvedavý, čo to so mnou spraví.

Stretli ste sa počas vianočných sviatkov aj s dlhoročným kamarátom – triatlonistom Richardom Vargom?
Samozrejme. Stretli sme sa a tiež sme si spoločne zaplávali.

Neprehováral vás na triatlon?
Kdeže. On vie, že som tragický na bicykli a ešte horší v behu. Triatlon je skvelý šport. Keď som sa nedostal na olympiádu do Londýna 2012, vyskúšal som si dokonca aj polovičného Ironmana. Keď budem na plaveckom dôchodku, budem sa venovať práve triatlonu – len tak pre radosť.

Listopadová triumfovala už štvrtýkrát
Titul najlepšej slovenskej plavkyne obhájila Katarína Listopadová. Pre 21-ročnú rodáčku z Bratislavy je to po rokoch 2009, 2010 a 2013 už štvrté víťazstvo v ankete. Najväčším úspechom jej vlaňajšej sezóny je ôsme miesto na 100 m motýlik na majstrovstvách Európy v Berlíne v dlhom bazéne. Obrovským sklamaním bol svetový šampionát v Dauhe v krátkom bazéne, na ktorý síce odcestovala, ale kvôli zdravotným ťažkostiam nenastúpila na žiadnu z piatich plánovaných disciplín.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #plávanie #Richard Nagy #Katarína Listopadová