Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Latka pritiahla olympijského víťaza i svetového rekordéra

Štartová listina najkvalitnejšieho atletického podujatia na Slovensku - Banskobystrickej latky - ponúka hviezdy najväčšieho kalibru.

04.02.2015 11:00
Mutaz Essa Baršim, latka, skok, výskok Foto:
Katarčan Mutaz Essa Baršim. Banskobystrickú latku vyhral pred dvoma rokmi výkonom 236 cm.
debata (1)

Po ročnej prestávke sa v hale na Štiavničkách uskutoční 21. ročník prestížnej súťaže so svetovým obsadením. V mužskej kategórii sa predstaví pätnásť skokanov, štyria z nich majú osobné maximum nad 240 cm.

Organizátori zabezpečili účasť aktuálne najlepšieho svetového výškara Mutazu Essu Baršima. Vlani výkonom 243 cm utvoril halový svetový rekord. Katarčan je lídrom svetových tabuliek, vyhral Diamantovú ligu 2014 a je aktuálnym halovým majstrom sveta. Podujatie pod Urpínom pozná, skákal tam pred dvoma rokmi, keď výkonom 236 cm zvíťazil. „Teším sa do Banskej Bystrice a verím, že predvediem kvalitnejší výkon ako naposledy. Vtedy som si trochu šetril chrbát,“ odkázal Baršim vo videonahrávke po potvrdení svojej účasti.

K jeho najväčším súperom bude patriť víťaz OH 2012 a európsky rekordér Rus Ivan Uchov (242 cm), jeho krajan Alexej Dmitrik (240 cm) a strieborný z ME 2014 Ukrajinec Andrij Procenko (240 cm). „Pozvanie prijali najlepší svetoví výškari. Z tých, čo súťažia v tomto roku v halovej sezóne, nám prakticky nikto nechýba. Sme jediným mítingom v tomto roku na svete, kde sa spomenutí štyria výškari stretnú. Mužská súťaž je na úrovni finále halových MS,“ vraví manažér podujatia Alfons Juck.

Chýbať nebudú ani dvaja Slováci Lukáš Beer a Matúš Bubeník, ktorý nedávno zvíťazil na Ostravskej latke vynikajúcim výkonom 230 cm. „Zlepšil som sa po fyzickej i technickej stránke. Cítim sa v dobrej forme a verím, že fanúšikovia mi pomôžu prekonať moje osobné maximum,“ pripomína Bubeník. V Banskej Bystrici sa prvýkrát od roku 2012 uskutoční aj medzinárodná súťaž žien. Štartová listina sa ustálila na desiatich menách. Najväčším ťahákom bude súboj úradujúcej majsterky sveta Svetlany Školinovej z Ruska (203 cm), ktorá sa vracia do súťažného kolotoča po ročnom výpadku a jej krajanky Marie Kučinovej (201 cm). Tá je svetovou jednotkou roku 2014 a víťazkou Diamantovej ligy i Kontinentálneho pohára.

„Predstaví sa kompletný stupeň víťaziek z európskeho šampionátu v Zürichu. Teší ma, že sme dotiahli príchod európskej šampiónky Španielky Ruth Beitiovej. Teší i výborná forma Kučinovej, ktorá v nedeľu na mítingu Ruská zima skočila 199 cm,“ podotýka Juck.

Rozpočet Banskobystrickej latky 80-tisíc eur sa snažia organizátori o 20-tisíc eur navýšiť. V hre sú totiž zaujímavé prémie. Pretekári, ktorí v mužskej súťaži prekonajú 240 cm a v ženskej 200 cm, si prilepšia o 1000 eur. A za svetový rekord je odmena 15-tisíc eur.

O podujatie je veľký záujem, vstupenky sú už vypredané. Fanúšikovia sa s najlepšími svetovými skokanmi stretli včera na autogramiáde, dnes od 16.30 ich uvidia v akcii. V hale na Štiavničkách sa v tradične žičlivej atmosfére rozpúta zaujímavé skokanské majstrovstvo.

Aktuálna štartová listina

Muži: Mutaz Essa Baršim (Kat.), Ivan Uchov (Rus.), Marco Fassinotti (Tal.), Andrij Procenko (Ukr.), Alexej Dmitrik (Rus.), Silvano Chesani (Tal.), Adónios Mastoras (Gréc.), Danil Cyplakov (Rus.), Jesse Williams (USA), Jaroslav Bába (ČR), Mihai Donisan (Rum.), Muamer Aissa Baršim (Kat.), Donald Thomas (Bah.), Matúš Bubeník (SR), Lukáš Beer (SR).

Ženy: Alessia Trostová (Tal.), Svetlana Školinová (Rus.), Marija Kučinová (Rus.), Airine Palsyte (Litva), Ana Šimičová (Chor.), Oxana Okunevová (Ukr.), Iryna Heraščenková (Ukr.), Ruth Beitiová (Šp.), Irina Gordejevová (Rus.), Michaela Hrubá (ČR).

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #atletika #Štiavničky #Banskobystrická latka 2016