Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Beštia zo Seattlu vraj pretlačí aj ruskú armádu. A pritom fičí na lentilkách

Keď dostane loptu do rúk, celý štadión zahučí “BEAAAAAAST!!!“ - seizmológovia merajú otrasy zeme spôsobené dupotom tribún a obrana súpera márne stavia barikády.

02.02.2015 20:02
Marshawn Lynch Foto:
Marshawn Lynch počas rozcvičky pred Super Bowlom.
debata (1)

Beštia zo Seattlu sa rúti vpred a zbiera yardy. Inak tomu nebolo ani v nedeľu, Marshawn Lynch dlho držal nádej Seahawks na druhé víťazstvo v rade v NFL, ale keď prišla jeho chvíľa, loptu nedostal.

“Namiesto beštiálnej jazdy za víťazným touchdownom nastala mozgová smrť,“ napísali americké médiá na margo rozhodnutia vynechať z kľúčovej akcie zápasu najväčšiu hviezdu Seattlu.

Lynchove ataky stredom súperovej obrany boli počas celej sezóny najväčšou ozdobou Seahawks. Okrem spoľahlivej obrany bol práve 28-ročný running back rozhodujúcim prvkom tímu v nakoniec neúspešnom ťažení za obhajobou trofeje.

“Ako je možné, že majú v tíme Lyncha a oni sa rozhodnú loptu prihrať? Ten by sa predsa o jeden yard posunul, aj keby proti nemu stála celá ruská armáda,“ krútil hlavou reportér z The Times.

Lyncha považovali už počas vysokoškolských čias za jednu z najväčších futbalových nádejí vôbec. V drafte si ho v prvom kole z dvanásteho miesta vybralo Buffalo a ponúklo mu šesťročný kontrakt na 19 miliónov amerických dolárov. Absolventa Kalifornskej univerzity v Berkeley však už v roku 2010 získal Seattle za výbery v štvrtom a piatom kole draftu.

A kde berie „rušeň Lynch“ toľko pary? Odpoveďou sú možno lentilky Skittles, na ktorých si “Beštia“ pochutnáva počas každého zápasu. Robí tak vraj už od stredoškolských čias. Keď si tento rituál počas priameho prenosu v roku 2011 všimla celá Amerika, do hry vstúpila spoločnosť Mars – ponúkla mu dvojročnú konzumáciu jeho obľúbených sladkostí zdarma a automat do šatne.

Hráči amerického futbalu sú podľa mnohých ako malé deti s hŕbou peňazí. Nevyhýbajú sa problémom so zákonom a výnimkou nie je ani Lynch. Z prvých zarobených peňazí v NFL si kúpil v roku 2008 Porsche Cayenne, ktorým o tretej nadránom v rušnej časti Buffala zrazil ženu a z miesta činu ušiel.

“Nevšimol som si, že by som do niekoho nabúral,“ opakoval odpoveď na otázky vyšetrovateľov. Pred dvomi rokmi ho zasa zastavila dopravná hliadka, keď s alkoholom v krvi porušoval pravidlá cestnej premávky.

K dobrému kontraktu v NFL patrí aj povinnosť komunikovať s médiami. A to už nie je Lynchova šálka kávy. V roku 2013 odmietol akýkoľvek kontakt s novinármi a odpoveďou mu bola 50-tisícová pokuta od vedenia súťaže. Fanúšikovia Seahawks však nedali na svoju hviezdu dopustiť a na pokutu sa mu vyzbierali. O pár dní už na „Beštiu“ čakal šek na 100-tisíc dolárov za rovnaký priestupok. Odvtedy pozná na všetky otázky už iba jednu odpoveď. “YEAH!“.

Zhovorčivý nebol ani po nedeľňajšom Super Bowle v Glendale. V tlačovom stredisku sa ukázal na päť minút a s otázkami na rozhodujúci moment v zápase sa popasoval obdobne. “Vy viete, prečo som tu," utrúsil cez zuby.

Rýchlosť, obratnosť a sila sú atribúty, ktoré nesmú chýbať ani u jedného running backa v NFL. Ich „životnosť“ je preto oveľa kratšia, ako u hráčov na iných postoch. Väčšina z nich má už v 28 rokoch to najlepšie za sebou, v Seattle však Lynchovi ponúkli lukratívny štvorročný kontrakt a je tak zrejmé, že Seahawks sa budú na jeho ataky spoliehať aj naďalej. A po obrovskom finálovom zlyhaní to azda platí dvojnásobne.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Seattle Seahawks #Marshawn Lynch