Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Svitko: Chcem ísť okrem Dakaru aspoň dve ďalšie rely

Prišiel s úsmevom na tvári a veľkou chuťou urobiť všetko pre to, aby skončil na budúci rok ešte lepšie.

20.01.2015 19:38
Štefan Svitko Foto: ,
Štefan Svitko.
debata (1)

Piaty muž celkového poradia na 36. ročníku Rely Dakar v kategórii motocyklov Štefan Svitko je veľmi rád, že od začiatku držal krok s najväčšími favoritmi. Nespoliehal sa na vypadnutia ostatných, ale jazdil naplno a preháňal Marca Comu a spol.

Veľmi túžil vylepšiť 4. miesto Ivana Jakeša spred dvoch rokov a vytvoriť nové maximum slovenského jazdca na Dakare. Nevyšlo to, no piate miesto v obrovskej konkurencii si aj tak veľmi cení. A vie, čo musí spraviť, aby ho ešte vylepšil.

„Skúsenosti už mám. Viem rovnocenne súťažiť s najlepšími. O výsledku však rozhodujú milióny drobností a detailov. A tie musíme doladiť. Základom je mať čo najvýkonnejší motor a dobré pérovanie. Musím viac jazdiť rely. V závere roka by som rád absolvoval aspoň dvojo pretekov, aby som sa do toho ešte viac dostal a nemusel si v prvých etapách zvykať na veci, ktoré sú vlastné len pre rely. Keď sa postavím na štart, nemám ešte ten správny cit na dobrzďovanie a podobné veci. Rezervy má motorka, ale i ja“ priznáva 32-ročný jazdec Slovnaft Team-u.

Pochvaľuje si atmosféru medzi jazdcami na Dakare. Hoci sú súperi, keď treba neváhajú a navzájom si pomôžu. „Raz som pomáhal vytiahnuť motorku Comovi, druhý raz potiahol sto kilometrov Goncalvesa, ktorý bol v celkovom poradí predo mnou. Keby som ho nechal tak, možno by som niečo získal. Ale som rád, že som mu pomohol. Tak to na Dakare funguje,“ približuje Svitko.

Veľkú spokojnosť vyslovil s prácou svojho tímu – mechanika Zlatka Novosada a Martina Kubačku. „Všetko fungovalo, ako malo. Chalani urobili nielen to, čo bolo ich povinnosťou, ale aj to, čo mi videli na očiach. Dúfam, že o rok sa vyberieme na Dakar v rovnakom zložení,“ poznamenal Svitko.

Novosad prezradil, že na Števovej motorke zväčša nemal veľa roboty. „Bežne sme vymieňali olej a pneumatiky. Vcelku často vyrovnávali ráfiky na kolesách. Najhoršie to bolo po náročnej ôsmej etape v soľných poliach. Museli sme prečistiť celú elektroniku. Všade boli dva milimetre soli. Kontakty boli zelené a niektoré sme museli spájkovať nanovo. Vtedy som spal v noci asi hodinu,“ priznal skúsený endurový jazdec, ktorý mal na Dakare premiéru.

Svitko uznal kvality najrýchlejšej ženy na trati Laiy Sanzovej, ktorá obsadila celkovú deviatu priečku. „Do tváre je to žena, ale inak…“ rozosmial všetkých a po chvíli pokračoval: „Ďalej neviem… Celý rok jazdí rely. A ide jej to vynikajúco. Klobúk dole pred ňou. Problémy má najmä v púšti, kde je to obzvlášť náročné pre každého,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Svitko #Rely Dakar 2015