Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Svitko: Piate miesto je skvelé, ale chcel som byť vyššie

Od štvrtej etapy sa pravidelne umiestňoval v desiatke najlepších. V celkovom poradí sa postupne posúval z jedenásteho miesta cez deviate, ôsme a siedme až na piate, ktoré si udržal až do konca 36. ročníka Rely Dakar.

17.01.2015 17:16
Štefan Svitko Foto:
Štefan Svitko.
debata (6)

"Som spokojný. Konkurencia bola tentoraz obrovská a tak je piate miesto super výsledok,“ vravel slovenský motocyklista Štefan Svitko v cieli poslednej trinástej etapy. Skončil v nej na druhom mieste, čo je pre 32-ročného Žaškovčana kariérne maximum.

Ako hodnotíte svoje vystúpenie na Dakare?
Sníval som o prvej trojke, ale v tejto konkurencii je piate miesto skvelý výsledok. Som veľmi spokojný. Od tretej etapy som sa držal medzi najlepšími. To je pre mňa do budúcna ďalšia veľká motivácia. Nečakal som na to, kedy budú jazdci predo mnou vypadávať, ale posúval som sa dopredu vďaka vlastným výkonom. A to bolo tentoraz na štarte aspoň 20 naozaj špičkových motocyklistov.

Po troch rokoch ste si zopakovali celkové piate miesto. Ktorý z týchto výsledkov má pre vás väčšiu hodnotu?
Vtedy mi dosť pomohlo, že veľa výborných jazdcov povypadávalo. Technika nebola taká dokonalá ako teraz. Tento rok z tých ozaj najlepších vypadlo len pár – azda dvaja. Aj vtedy som jazdil dobre, ale pomáhali mi okolnosti. Teraz som s favoritmi od začiatku držal krok a cítil som sa výborne.

V poslednej etape ste dosiahli vaše najlepšie umiestnenie v kariére – druhú priečku.
Nijako extra som sa o dobrý výsledok nesnažil, jazdil som úplne normálne. Nemal som veľmi čo získať, keďže jazdci predo mnou mali dosť veľký náskok, a ani stratiť. V závere už závodia len tí, ktorým ešte o niečo ide. Takže spočiatku som viac kýval ľuďom popri trati ako súťažil. Ale keď sme sa dostali na blato, tak som musel viac pozornosti venovať trati. Motorka sa ťažko ovládala. No záverečnú etapu som si ozaj užil – asi najviac zo všetkých. Že som skončil druhý ma vcelku prekvapilo.

Kedy ste prežívali najkrajší okamih na Dakare?
Tie prežívam teraz. Prejsť cieľom je úžasný pocit. Všetko z vás spadne.

Celý rozhovor so Štefanom Svitkom si prečítajte v pondelňajšom vydaní denníka Pravda

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Svitko