Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Caldwell a Jorgenson zdolali skalného obra. Cesta na vrchol im trvala 19 dní

Američania Tommy Caldwell a Kevin Jorgeson v stredu dokončili prvovýstup voľným lezením na El Capitan, 900 m vysokú skalnú stenu v Yosemitskom národnom parku v Kalifornii.

15.01.2015 13:10
Yosemite Climb Foto: ,
Na výstup Tommyho Caldwella and Kevina Jorgesona na El Capitan bolo zvedavých niekoľko ľudí.
debata

Bez novodobého istenia iba s použitím vlastných rúk a nôh im cesta Dawn wall na bájny vrchol trvala 19 dní. Prvý ho dosiahol Caldwell, Jorgenson ho nasledoval o pár minút neskôr. Obom lezcom zablahoželal k historickému výkonu aj prezident USA Barack Obama. „Títo muži nám pripomenuli, že nič nie je nemožné,“ uviedol šéf Bieleho domu na oficiálnom konte na Twitteri.

Tridsaťšesťročný Caldwell a o šesť rokov mladší Jorgeson začali výstup na kolmý žulový monolit v Yosemitskom údolí 27. decembra, prespávali v závesných bivakoch priamo na stene. Niekoľko dní potrebovali na oddych a vyliečenie zranení na rukách.

Takto vyzerajú lezecké akcie Tommyho Caldwella a Kevina Jorgesona

El Capitan patrí medzi legendárne steny, dlho bol považovaný za nezdolateľný. Klasickou horolezeckou technikou naň ako prvý v priebehu jedného dňa vystúpil v roku 1975 John Long. Výkon Caldwella s Jorgesonom patrí medzi najvýznamnejšie počiny v tzv. big wallovom lezení.

debata chyba
Viac na túto tému: #Yosemitský národný park #Tommy Caldwell #Kevin Jorgeson #El Capitan