Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ťažko sa mi lúčilo, priznáva Svitko

Na Dakar sa teší. Na najprestížnejšej rely na svete chce zúročiť celoročnú prípravu a umiestnením urobiť radosť sebe i fanúšikom.

30.12.2014 17:29
Štefan Svitko Foto: ,
Štefan Svitko.
debata

Tento raz sa však Štefanovi Svitkovi odchádzalo do Južnej Ameriky ťažšie než v predošlých rokoch. V októbri mu manželka Katka porodila prvé dieťa – dcérku Sofiu. "Je to takto úplne iné.

S malou som sa rozlúčil večer pred odchodom a ešte aj včera ráno. Manželka mi vravela, tak ako pred každými pretekmi, nech si na seba dávam pozor a vrátim sa domov zdravý," vraví 32-ročný motocyklový pretekár.

V utorok o 17.00 nabral z Viedne smer Buenos Aires s medzipristátím v Amsterdame. Príchod nového roku už oslávi v hlavnom meste Argentíny. „Pripijeme si s mechanikom Zlatkom Novosadom a švagrom Marošom Kubačkom nejakým vínkom a pôjdeme spať. Žiadne veľké oslavy nebudú,“ prezrádza Svitko.

Aj v Buenos Aires ešte čaká pred štartom Dakaru (4. až 17. januára) na celý Slovnaft tím robota – záverečné úpravy na motorke. „Na mieste ešte budeme musieť čosi porobiť. Organizátori totiž vymysleli nejaké novinky kvôli bezpečnosti. Máme tam k dispozícii štyri dni, všetko si nachystáme a ešte aj trošku odpočinieme pred štartom,“ vysvetľuje deviaty muž celkového poradia minulého ročníka Rely Dakar.

V roku 2012 skončil piaty a o rok neskôr bol ďalší úspešný slovenský motorkár Ivan Jakeš štvrtý. „Platí to, čo aj pred rokom. Chcel by som vylepšiť najlepší výsledok slovenského jazdca na Dakare. Bez vysokých ambícií by som na preteky ani nešiel. Uvidíme, ako bude držať motorka, ako sa mi bude dariť a či mi bude priať aj šťastie,“ hovorí o svojich cieľoch. K úspechu mu má dopomôcť aj tradičný suvenír pre šťastie – anjelik. Tentoraz v tvare podkovy.

V posledných dňoch pred odletom ešte dolaďoval fyzičku a jazdil na motorke. „Aj na Štefana som si bol zajazdiť v Maďarsku. Na motokrosovej trati v hlbokom piesku. Radšej však už na menšej, nie dakarskej, motorke, aby som sa tesne pred štartom nezranil. Sviatky ubehli rýchlo, ale vďaka Sofii boli výnimočné,“ dodáva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Svitko