Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šachová primabalerína v hre pripomínala tigra

Aj keď nikdy nebola majsterkou sveta, má renomé najlepšej šachistky všetkých čias. Nedávno sa dostala do Guinessovej knihy rekordov ako hráčka, ktorá bola najdlhšie ženskou svetovou jednotkou - od 1. februára 1989 do 1. marca 2014 (ale ešte aj v decembrovom tohtoročnom rebríčku jej patrí prvé miesto).

30.12.2014 10:00
Šach, figúrka, pohyb, rošáda, výmena Foto:
Ilustračná fotografia
debata

Svojich fanúšikov však sklamala, keď takmer súčasne, vo veku 38 rokov, oznámila ukončenie svojej profesionálnej šachovej kariéry. Stalo sa tak v auguste na práve skončenej šachovej olympiáde v nórskom Tromsø, kde ako členka maďarského družstva mužov získala striebornú medailu.

Tri šachové sestry

Judita Polgárová (v maďarčine Polgár Judit) sa narodila v Budapešti 23. júla 1976 do rodiny Lászlóa Polgára ako najmladšia z troch sestier (Zsuzsanna 1969, Zsófia 1974). Pre všetky sa stal šach povolaním, ale Judita bola za šachovnicou zázračným dieťaťom.

Najprv len sledovala, ako hrajú a trénujú jej sestry (mimochodom, ani jedna nechodila do školy: ich rodina všetko podriadila šachu, všetky predmety ich učili doma rodičia a detičky chodili do školy robiť iba skúšky…), ale už 5-ročná porazila istého rodinného priateľa bez toho, aby sa pozerala na šachovnicu. V turnajoch začala hrať 6-ročná, o tri roky dosiahla rejting 2080.
V roku 1988 ako prvé dievča v histórii, vyhrala majstrovstvá sveta chlapcov do 12 rokov. O dva roky tento úspech zopakovala medzi 14-ročnými chlapcami. Slávny lotyšský veľmajster Michail Tal predpovedal, že Judita raz bude majstrom sveta aj medzi mužmi.

Judita a muži

Predpoveď sa síce nesplnila, ale na turnajoch v klasickom alebo zrýchlenom šachu majstrov sveta (či súčasných alebo bývalých) porážala. Prihodilo sa to Smyslovovi, Spasskému, Karpovovi, Kasparovovi, Topalovovi, Anandovi, ale aj Carlsenovi…

Je unikátne, že na rozdiel od ostatných vynikajúcich šachistiek súťažila najmä s mužmi. Turnaje žien prestala hrať – až na malé výnimky – v štrnástich. Bolo to vyslovene na želanie rodičov, ktorí verili a chceli dokázať, že ženy môžu byť v šachu rovnako úspešné ako muži. Vychádzali pritom zo známej a logickej zásady: čím silnejších máte súperov, tým vyššiu úroveň môžete dosiahnuť.

Ako sama neskôr povedala, nešlo pritom o peniaze: „Áno, v mužských turnajoch sú väčšie „prize money“, ale pre oveľa väčšiu konkurenciu je tiež podstatne ťažšie sa k takým súťažiam dostať. Keby som zostala medzi šachistkami, kde mám najvyšší rejting, finančne by som na tom bola pravdepodobne lepšie. Trénujem 5–6 hodín denne a nerozptyľujem sa ako ostatné dievčatá varením a prácou okolo domu,“ uviedla.

Rýchla kariéra

V novembri 1988 získala titul medzinárodného majstra (o dva roky mladšia ako predtým R. Fischer a G. Kasparov), pričom dosiahla rejting 2555 (o 35 bodov vyšší ako mala vtedajšia majsterka sveta M. Čiburdanidzeová). Mnohí vyzdvihovali jej tiché a skromné správanie, ktoré veľmi kontrastovalo s agresívnym štýlom vedenia partií. Pred svojimi 13. narodeninami sa dostala do stovky najlepších šachistov. Stala sa takou známou, že v roku 1989 sa s ňou a jej sestrami stretol americký prezident George Bush st. so svojou manželkou Barbarou počas ich návštevy Maďarska.

V roku 1990 Judita so svojimi sestrami zariadila víťazstvo maďarského družstva na olympijskom turnaji žien. V decembri 1991, keď mala 15 rokov a 5 mesiacov, získala titul veľmajsterky – o mesiac skôr ako svojho času Fischer.

V ďalších rokoch hrala na mnohých mužských turnajoch. Spomenieme len tie, v ktorých zvíťazila, či už samostatne alebo ex aequo: Hastings 1993, Madrid 1994, León 1996, U.S.Open 1998, Hoogeveen 1999, Siegman 1999, Japfa 2000, Memoriál Najdorfa 2000.

Začiatkom roka 1993 vyhrala 5,5:4,5 exhibičný zápas proti bývalému majstrovi sveta B. Spasskému a odniesla si cenu 110-tisíc USD. V roku 1998 porazila vtedajšieho majstra sveta A. Karpova 5:3 v zápase rapid šachu. A v roku 2002 v stretnutí Ruska proti „zvyšku sveta“ zvíťazila nad Kasparovom (zápas sa hral rýchlosťou 25 minút na partiu). Bolo to prvýkrát v histórii šachu, čo žena porazila svetovú jednotku.

Šachový vrchol a rodina

V júli 2005 dosiahla svoj historicky najvyšší rejting 2735 a vo svetovom rebríčku medzi mužmi sa dostala na svoje maximum – ôsme miesto. Po tom, čo porodila dve deti (syna Olivéra 2004 a dcéru Hannu 2006) v rebríčku klesla, ale neskôr sa takmer vrátila: v novembri 2011 dosiahla rejting 2710 a zaradila sa na 35. miesto na svete. V súčasnosti ešte stále vedie ženský rebríček s 2675 bodmi, ale už len o dva pred čínskou majsterkou sveta Y. Houovou (v čínštine Hou Yifan)…

V auguste 2000 sa Judita Polgárová vydala za veterinárneho chirurga Gusztáva Fonta. A má jasný životný program po skončení profesionálnej šachovej dráhy: „Zsuzsa žije v Texase a propaguje šach, Zsófia je v Izraeli. Obe sa venujú svojim rodinám. Toto teraz budem v Budapešti robiť aj ja, samozrejme, popri šachovom vzdelávacom projekte, ktorý založil môj otec. Šach ostane neoddeliteľnou súčasťou môjho života. Milujem túto hru!“

Povedali o Judite

Robert Byrne (pred 17 rokmi): "Existujú dlhé a živé debaty o tom, kto je najlepší šachista všetkých čias. Prominentnými kandidátmi sú Fischer, Kasparov, Capablanca, Alechin alebo Lasker (v tom čase ešte nemohla byť reč o Carlsenovi). Ale nie je nijaká pochybnosť o najlepšej šachistke: je ňou 21-ročná Judita Polgárová.

Garri Kasparov: „Judita má fantastický šachový talent, ale predsa len je žena. Všetko súvisí s nedokonalosťami ženskej psychiky. Nijaká žena nemôže vydržať dlhý boj.“ Kasparov však neskôr zmenil názor: „Sestry Polgárové dokázali, že neexistujú vrodené obmedzenia ich schopností – je to idea, ktorú mnohí šachisti-muži odmietali akceptovať, až kým neboli rozdrvení 12-ročným dievčatkom s copíkom.“

Joel Benjamin: „Bola to totálna vojna trvajúca päť hodín. Bol som úplne vyčerpaný. Judita je tiger za šachovnicou. Má absolútny vražedný inštinkt. Urobíte jednu chybu a ona ide priamo po vašom krku.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #šach #Judita Polgárová